Vesti
Politika
Vučić i Mur o taksama Prištine i dijalogu
14.03.2019. 20:00
Izvor: RTS
Vučić i Mur o taksama Prištine i dijalogu
Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim direktorom Forin Ofisa za politička pitanja Ričardom Murom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, koji su, uprkos kompleksnim okolnostima, dobri, i istovremeno izrazio zainteresovanost za dalje unapređenje i jačanje sveukupne saradnje.
Predsednik Vučić je izrazio nadu da će međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od taksi koje je uvela protiv Srbije i srpskog naroda, a Srbija će, odmah po ukidanju tih anticivilizacijskih nameta, biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom.
Predsednik Vučić je upoznao generalnog direktora Mura sa činjenicom da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO.
Uvođenje taksi i izglasavanje Platforme u prištinskom parlamentu je najbolji dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rešenjima koja bi mogla da destabilizuju ceo region, istakao je Vučić.
Politički direktor Mur je rekao da će Velika Britanija, uprkos Bregzitu, ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna za njegovu stabilnost i prosperitet.
Naglasio je da je prištinskoj strani izneo zahtev za ukidanje taksi, kako bi dve strane što pre nastavile dijalog.