Vesti
Politika
Brnabić u Dubrovniku: Od skupa u Berlinu nemam velika očekivanja
11.04.2019. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić u Dubrovniku: Od skupa u Berlinu nemam velika očekivanja
Od sastanka u Berlinu 29. aprila nemam velika očekivanja. Tamo ćemo biti da čujemo šta Priština ima da kaže, ali se pozicija Srbije neće promeniti, kaže premijerka Srbiej Ana Brnabić.
Ona je ovako odgovorila na pitanje šta očekuje od najavljenog sastanka u nemačkoj prestonici, čiji su inicijatori kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a glavna tema dijalog Beograda i Prištine.
- Ako žele da se nastavi dijalog, Priština mora da povuče odluku o taksama. Videćemo šta će reći evropski lideri - rekla je Brnabić danas u Dubrovniku, gde prisustvuje Samitu premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.
Brnabić izjavila je danas da nema velika očekivanja od sastanka u Berlinu 29. aprila, ali da će Srbija i tamo pokazati da je pouzdan, stabilan i predvidiv partner: "Nemam velika očekivanja. Tamo smo da čujemo šta oni imaju da kažu. Pozicija Srbije se neće promeniti - ako želimo da nastavimo dijalog, ako evropski partneri zele da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, onda Priština mora da povuče odluku o taksama. Videćemo šta će reći evropski lideri, ali Beograd će biti tamo.
- Dokazali smo do sada da smo pouzdan, stabilan i predvidiv partner, mislim da se to ceni i to ćemo pokazati i tamo - rekla je premijerka Brnabić.
Ona se po dolasku u Dubrovnik odmah sastala sa kineskim premijerom Li Kećangom, a glavna tema razgovora je realizacija sporazuma postignutih sa Kinom i mogućnosti za dalju saradnju.
Srpska premijerka će zajedno sa ostalim predsednicima vlada koji tokom dana pristižu u Dubrovnik, imati priliku da večeras prošeta Starim gradom, kao i da prisustvuje svečanoj večeri koju za njih priređuje domaćin samita, premijer Hrvatske Andrej Plenković.
Premijerka Brnabić će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije.
Sutrašnji samit je osmi po redu, a glavna tema skupa će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo. Brnabić će sutra prisustvovati i otvaranju Ekonomsko trovinskog foruma 16+1.
Takođe, na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.
U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Inače, kineski premijer je po dolasku u Evropu prvo boravio u Briselu gde je održan samit EU-Kina, a zatim u Zagrebu gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.
U Dubrovniku vlada svojevrsno opsadno stanje - zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca - od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.
Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.
U Dubrovnik je stiglo i oko 100 kineskih novinara, ali i novinarske ekipe iz celog regiona i zemalja koje pripadaju inicijativi.
Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.
Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.