Vesti
Politika
Stefanović: Nećemo da gledamo hapšenje Srba bez dokaza
12.06.2019. 20:00
Izvor: Blic
Stefanović: Nećemo da gledamo hapšenje Srba bez dokaza
Pokušaj prištinskih vlasti da kriminalizuje sever Kosova i Metohije usmeren je protiv Srba, a ne iskrena borba protiv kriminala, kaže potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
On je na TV Hepi rekao da Priština to radi kako bi kriminalizovala, uhapsila, uklonila, zastrašila ili potkupila svakoga ko bi mogao da bude otpor nasilnom preuzimanju, na primer, Kosovske Mitrovice.
- Zašta gonite ljude? Šta su dokazi, osim političke kriminalizacije ljudi. Svakoga za koga procene da bi mogao da im se suprotstavi na bilo koji način, makar da izađe goluruk pred njih, treba da uhapse, da ga kriminalizuju, sklone kako bi svima ostalima uputili poruku "kada naiđemo, vi se samo sklonite" - rekao je Stefanović.
On je naglasio da Srbija to neće da gleda i kaže "super, hapsite Srbe bez dokaza".
I u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kaže Stafanović, Priština sve temelji na "rekla-kazala" i nema dokaza.
Naveo je da je srpsko specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu povodom ubistva Ivanovića jer kosovski organi neće saradnju.
- Neće ništa da nam daju, te sitnice što su nam dali posle godinu dana, to je besmisleno - rekao je Stefanović, i dodao da Priština nije nikome pokazala bilo kakav dokaz u vezi sa ubistvom Ivanovića.
Naveo je da na severu svakako ima kriminalaca, ali ima ih i među kosovski Albancima i trgovcima drogom.
Stefanović je dodao da svi policajci sa Zapada kažu da im je jedan od najvećih problema albanska mafija koja trguje drogom i koja je postala veoma brutalna u izvršenju tih krivičnih dela i fizički preti bezbednosti tih zemalja.
EU da garantuje Briselski sporazum
On je ocenio i da EU mora da zaštiti svoj kredibilitet i omogući primjenu Briselskog sporazuma čiji je bila garant.
- Kako da sednemo o bilo čemu i s bilo kim da razgovaramo i da za to bude garant EU? - rekao je Stefanović, i dodao da niko ne može da ga uveri da međunarodna zajednica ne može da natera Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.
Stefanović je odbacio stavove Prištine da Beograd koči pregovore, istakavši da su to besmislene optužbe.
- Mi smo sve ispunili i oni ne mogu da navedu jednu stvar koju nismo uradili - rekao je on, istakavši da zvanični Beograd hoće da razgovara sa Prištinom, jer bolja budućnost srpskog naroda ne može da dođe iz sukoba, već samo iz zajedničkog dogovora.