Vesti
Politika
Velike sile ovde pokušavaju da istisnu jedna drugu
06.12.2019. 12:00
Izvor: B92
Velike sile ovde pokušavaju da istisnu jedna drugu
Beograd -- Sociolog Vladimir Vuletić izjavio da velike sile na ovom prostoru pokušavaju da jedna drugu istisnu i da to čine preko leđa pojedinih država.Posebno su, kako kaže, na udaru one zemlje koje žele da ostanu neutralne. "To ništa suštinski ne menja na kursu Srbije koji je do sada bio jasan i takva politika se jako dugo vodi", rekao je Vuletić za RTS.
Prema njegovim rečima, s jedne strane, to je politika vojne neutralnosti, a s druge, politika dobrih odnosa sa svim velikim silama."Juče smo imali najavu posete predsednika Aleksandra Vučića Nemačkoj koja je usledila nakon susreta u Sočiju (s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom). U tom smislu, kurs Srbije se neće menjati i uvek ćemo imati prilike da čujemo komentare nakon razgovora najviših političara i državnika s bilo kojom stranom", rekao je Vuletić.
Govoreći o KiM, on je kazao da je tu stav Srbije jasan.
"Pozicija Srbije je dosta jasna i Srbiji je stalo do toga da se problem Kosova reši i vrlo je jasno postavila model kako do tog rešenja doći, a to je kompromis, samo je pitanje šta koja strana pod tim što nazivamo kompromis podrazumeva. Tu ništa nema novo, niti se razlikuje stav SAD", rekao je Vuletić.
Dodao je da je i ranije bilo naznaka da se SAD neće protiviti nekoj vrsti teritorijalnog razgraničenja, i ta pomeranja nisu nova u stavovima. "Nekada izgleda kao najava korekcije granca, to je nešto o čemu će vreme dati svoj sud", rekao je Vuletić.
Kada se radi o Rusiji, on je rekao da je Srbija rapoložena za saradnju sa svima, čak i za proizvodnju oružja, što je pomenuo juče ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski.
"U tom smislu, Srbija je otvorena za saradnju i bila bi otvorena za saradnju i sa SAD i s bilo kojom drugom zemljom koja bi joj ponudula ovakav način razvoja", rekao je Vuletić i dodao da je problem to što su ta pitanja osetljiva.
"Ne možemo očekivati brži ekonomski rast ako se oslanjamo na zemlje koje su i same nekada u recesiji iz razloga što se to nekome dopada ili ne iz političkih razloga", istakao je Vuletić.
Dodaje da je istorija takva da se moć i snaga pojedinih velikih zemalja ogleda u tome koliko su ekonomski snažne i koliko mogu da pomognu onim zemljama koje tu pomoć očekuju. "Ukoliko Zapad i SAD to ne mogu, a Kina i Rusija mogu, to govori o globalnijim pomeranjima", zaključio je Vuletić.