Vesti
Politika
Marković: Dačićeva izjava o građanima Srbije crnogorskog porekla je zlonamerno protumačena
05.01.2020. 20:00
Izvor: Blic
Marković: Dačićeva izjava o građanima Srbije crnogorskog porekla je zlonamerno protumačena
Izjava ministra spoljnih poslova i lidera SPS-a Ivice Dačića o tome da bi svi građani Srbije koji su crnogorskog porekla trebalo da se izjasne po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti pogrešno je protumačena i on je, pre svega, mislio na konroverzne crnogorske biznismene, a ne na sve građane crnogorskog porekla, kaže istoričar i potpredsednik SPS-a Predrag Marković.
- On (Ivica Dačić) je u svojoj izjavi pre svega mislio na kontroverzne crnogorske biznismene koji Srbiju koriste kao rezernu domovinu i mesto za ulaganje svojih nečasno stečenih kapitala, lovište za razne položaje i ostalo vrstu sprega, a nije mislio na sve ljude crnogorskog porekla - naveo je Marković. On ističe da su zlonamerni glasovi pogrešno protumačili izjavu Dačića i dodao da nema partije u kojoj je više ljudi crnogorskog porekla na rukovodećim položajima od SPS-a. Marković kaže da su, na primer, na mestu potpredsednika stranke četvoro ili petoro njih Crnogoci ili su poreklom iz Crne Gore.
Dačić je ranije jutros gostujući na RTS i Tv Prva rekao da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, koji sve što ima je stekao u Srbiji, koji duguje sve Srbji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju.
- Ne kažem da je potrebna neka istraga, ja samo kažem da vi to dugujete Srbiji - rekao je on ističući da ako ne misle tako, mogu da se vrate u Crnu Goru.
- Da podržavaju ovo što se radi protiv Srba, a uživaju privilegije u Srbiji, to neće moći - rekao je Dačić.