Vesti
Politika
Polaganje kapsule sa zemljom iz Rusije na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda
17.02.2020. 20:00
Izvor: B92
Polaganje kapsule sa zemljom iz Rusije na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda
Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije. Kapsula je položena na mestu buduće skulpturno-arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.
Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata. Ministri su položili vence na Spomen-obležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.
Odavanje pošte borcima počelo je intoniranjem srpske i ruske himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a ministri su se upisali i u Knjigu žalosti.
Postavljanjem kamena temeljca zapravo je označen početak "Akcije mira i sloge", u okviru koje će se tokom ove godine održati niz događaja povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom.
Plamen "Večne vatre" počeće da gori za mesec dana, a autor ove kompozicije je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.
Događaju su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i glumac Miloš Biković.
Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine. Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda. Na tom groblju je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije.
Ministar Šojgu danas je u zvaničnoj poseti našoj zemlji, a ranije danas ga je ispred Palate "Srbija" dočekao ministar Vulin.