Vesti
Društvo i ekonomija
Novi smerovi u gimnazijama
07.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Novi smerovi u gimnazijama
Drugu nedelju juna obeležiće prijemni ispiti koji su uslov za upis u gimnazije, umetničke škole i odeljenja u kojima sadašnji osmaci nameravaju da nastave obrazovanje. Prvi put mali maturanti moći će da konkurišu za mesto u dva nova gimnazijska smera za darovite đake. Jedan čine odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti, takozvana gimnazijska odeljenja za kreativne industrije. Na republičkom nivou neće ih biti više od pet, a na putu do njihovih klupa obavezno je položiti prijemni ispit iz poznavanja opšte kulture.
Druga novina su odeljenja za đake naklonjene istoriji i geografiji, kojih je planirano do deset širom Srbije. Osmake naklonjene ovim naukama, kao ulaznica za ovaj smer, čeka provera znanja istorije ili geografije. Kandidati mogu da polažu jedan test, ali ukoliko odaberu da rešavaju oba za rangiranje će se računati bodovi sa testa na kome su ostvarili bolji rezultat.
− Odeljenja za istoriju i geografiju u Beogradu će dobiti Deveta gimnazija „Mihailo Petrović Alas” i Peta beogradska, a za scenske i audio-vizuelne umetnosti Filološka. Karlovačka gimnazija je tražila specijalizovano odeljenje za istoriju i geografiju i imaće ga, kao i somborska „Veljko Petrović”, a najverovatnije i novosadska „Svetozar Marković”. Gimnazijsko umetničko odeljenje u Novom Sadu imaće „Laza Kostić”. Šabačka gimnazija želi i imaće odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti, kao i Druga kragujevačka... − otkriva za „Politiku” Marija Krneta, rukovodilac Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Od nje saznajemo i da će Prva kragujevačka gimnazija prvi put otvoriti specijalizovano odeljenje za talentovane fizičare. Biće to četvrta, pored tri gimnazije koje već imaju ovakvo odeljenje u Srbiji, a to su: novosadska „Jovan Jovanović Zmaj”, Zemunska u Beogradu i „Svetozar Marković” u Nišu.
− Sve te škole su u univerzitetskim centrima. Prva kragujevačka ima podršku Prirodno-matematičkog fakulteta i Instituta za fiziku, i za predavače i za kabinete. I ona je praktično nastavljač dobre prakse i modela Matematičke gimnazije u Beogradu, kao što je to i „Zmaj Jovina” u Novom Sadu. Nišlije se „bore” među sobom, nisu se profilisali, mada matematici, fizici, informatici naginju njihove gimnazije „Svetozar Marković” i „Bora Stanković”. „Stevan Sremac” je više društvenjak, tako da će i dobiti odeljenje za istoriju i geografiju, a gimnazija „Deveti maj” novo sportsko odeljenje. Težnja sistema jeste da se najbolji nastavnici i učenici iz određenih predmeta zadrže u određenim gimnazijama koje bi izrasle u centre izvrsnosti za određene nauke − objašnjava Krneta.
Iako krojenje plana upisa u srednje škole još nije završeno, ali je pri kraju, izvesno je da će kvote u gimnazijama biti povećane. Sportskih odeljenja u gimnazijama biće širom Srbije. Do sada smo imali odeljenja za sportiste u prestoničkoj Sportskoj gimnaziji i jedno u novosadskoj „Jovan Jovanović Zmaj” sa nastavom na srpskom jeziku, ali i jedno u Subotici na mađarskom u Gimnaziji za talentovane učenike „Deže Kostolanji”. Od septembra sportska odeljenja postojaće i u Nišu, Kragujevcu, Užicu i Novom Pazaru.
Ove godine planirano je manje specijalizovanih odeljenja za đake koji su obdareni za računarstvo i informatiku nego lane kada ih je u ponudi bilo u 53 škole, ali su formirana u 46 kuća znanja.
− Od IT smera odustaće neke škole koje godinama žele, ali ne uspevaju da popune kvotu, kao Gimnazija „Dušan Vasiljev” u Kikindi, koja već treću godinu ne može da upiše odeljenje. Slično je i u Srednjoj školi u Brusu, kojoj će verovatno biti omogućeno da ponovo proba da formira IT odeljenje. Reč je o školama u manjim mestima koje su informatičkim smerom za gimnazijalce pokušale da zadrže decu a država je omogućila usavršavanje nastavnika da bi mogli da predaju talentima, ali zbog toga što ne uspevaju da upišu učenike, ove godine neće dobiti IT odeljenje. Ali, neke nove škole dobiće šansu. Na primer Dvanaesta i Trinaesta beogradska gimnazija, koje do sada nisu imale specijalizovana odeljenja imaće smer za darovite za računarstvo i informatiku − ukazuje Krneta.
Očekuje se veće interesovanje osmaka za odeljenja za biologiju i hemiju, koja su prošle godine uvedena i popunjena u pet gimnazija: Petoj i Osmoj beogradskoj, novosadskoj „J. J. Zmaj”, niškoj „B. Stanković” i Prvoj kragujevačkoj.
Nedelju prijemnih ispita otvoriće baletske škole 7. juna, a sve provere znanja i sklonosti kandidata za mesto u školama i odeljenjima za darovite biće završene do 14. juna, prema planu prosvetnog vrha koji smo dobili na uvid.