Vesti
Društvo i ekonomija
U grupi produženog boravka najviše devet učenika
08.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
U grupi produženog boravka najviše devet učenika
Čišćenje, dezinfikovanje, provetravanje, obeležavanje prostora za prihvat učenika i distance od dva metra, postavljanje takozvanih dezobarijera na ulazu, slanje obaveštenja roditeljima... – pune ruke dodatnog posla za deo školskih radnika da bi se u ponedeljak otvorile osmoletke. I to „samo za celodnevni boravak učenika mlađih razreda čiji su roditelji za tim iskazali potrebu zbog obaveza na radnom mestu”, kako je naglašeno u dopisu koji su direktori osnovnih škola dobili od resornog ministarstva.
Dočekivanje dela mlađih školaraca u krilo kuća znanja, podrazumeva da će sve njihove odaje morati da se čiste, dezinfikuju, provetravaju svakodnevno pre i posle boravka mališana i zaposlenih u ustanovi. Radno vreme celodnevnog boravka počinje ujutru u 7.30, ali izuzetno, na zahtev roditelja i uz saglasnost direktora, pojedini će đake u školski boravak moći da dovedu i pre tog vremena, u skladu sa mogućnostima ustanove.
– U prostorije škole moći će da uđu samo zaposleni i učenici. Roditelji će prilikom dovođenja dece i dolaska po njih morati da nose zaštitne maske i rukavice, i da vode računa da budu na odstojanju od dva metra. Svakog dana pre dolaska u školu biće u obavezi da provere da li dete ima povišenu temperaturu, a ako ima da ga ne dovode u školu, već kod pedijatra. Ukoliko se u toku dana u boravku u školi kod deteta pojavi povišena temperatura ili primete znaci respiratornih bolesti roditelji će odmah biti pozvani da dete odvedu kod lekara. Za sve vreme trajanja boravka ulazna vrata školskog zdanja biće zaključana. Prilikom dolaska po decu roditelji će pozivati dežurnog nastavnika da izvede učenika, a kada preuzmu dete treba da napomenu da li će ga dovesti i sutradan... – pojašnjava za naš list Mladen Stevanović, direktor najstarije srpske osmoletke „Kralj Petar Prvi” u čije se učionice od ponedeljka očekuje povratak 44 učenika od prvog do četvrtog razreda.
U mlađim razredima ova škola ima ukupno 397 đaka, a mališani koji budu koristili produženi boravak biće raspoređeni u pet grupa, što je u skladu sa instrukcijama prosvetnog vrha da u učionici ne sme biti više od devet đaka i jednog nastavnika i da svi treba da budu na odstojanju od dva metra, u ovim epidemiološkim uslovima. „Kralj Petar Prvi” ima đačku kuhinju, ali ona neće raditi, kao i u mnogim drugim osmoletkama u kojima se, inače, u redovnim okolnostima spremaju đački obroci. Zvanična preporuka nadležnih je da ukoliko postoji mogućnost škola može da obezbedi obroke i užinu za decu. Preporuka je da đaci obeduju u učionicama u kojima borave, ili ukoliko je neophodno da se jelo servira u trpezariji. U svakom slučaju deca za stolovima treba da sede na dvometarskoj distanci. – Neće biti organizovane ishrane, preporuka je roditeljima da deca doručkuju kod kuće a da im spreme da u školu ponesu ručak i užinu, u skladu sa navikama dece. Strogo je zabranjena razmena hrane, pribora za jelo i flašica za vodu među učenicima – pojašnjava Stevanović.
Toga će se pridržavati i u OŠ „N. H. Siniša Nikolajević” u čijim klupama inače uči ukupno oko 400 đaka od prvog do četvrtog razreda, a za povratak čim se boravak otvori do sada je prijavljeno oko 50 njih. Direktor te škole Vlatko Kljajić, kaže za naš list da broj učenika prijavljenih za boravak ne mora da znači i da će ih toliko u ponedeljak biti u školi, jer neki roditelji odustaju otkako su čuli da je potrebna potvrda da moraju da dolaze na posao. Instrukcije direktorima osmoletki nalažu da ukoliko postoji procena da su pojedini roditelji neopravdano prijavili svoju decu za pohađanje celodnevnog boravka, mogu da traže da se donese uverenje o radnom angažovanju oba roditelja.
– Potvrdu da su roditelji u obavezi da idu na posao nećemo tražiti od starta, ali ne znači da nećemo uopšte. To će zavisiti od broja učenika koji dolaze u boravak. Očekivano je da će taj broj varirati – zaključuje Kljajić.
Roditelji su anketirani pre prvomajskih praznika, a prvi dan nakon vanrednog stanja bio je juče. Mnogi i dalje ne znaju kada će prestati da rade od kuće, jer njihovi poslodavci još nisu odlučili od kog datuma će zaposleni morati da dolaze na posao. Mame i tate iz ove grupe decu mahom nisu prijavili za boravak u školi. Ima roditelja koji jedva čekaju da celodnevni boravci otvore vrata da tamo ostave klince i konačno dobiju vreme za sebe, kao i onih koji će zbog obaveze da dolaze na posao, decu ipak voditi kod babe i dede.