Vesti
Politika
Srbija, Rumunija, Bugarska i Grčka za otvaranje granica 1. juna
19.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Srbija, Rumunija, Bugarska i Grčka za otvaranje granica 1. juna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na video konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, tokom kojeg se razgovaralo o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja između zemalja Kvadrilaterale.
Predsednik Vučić je istakao da je, u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.
On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma.
Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa korona virusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.
Dogovoren je i susret Visokog saveta u Bugarskoj početkom juna, gde će, pre sastanka Saveta, biti održan i bilateralni susret predsednika Vučića i premijera Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.
To će biti prvi susret kojim će biti nastavljena dobra praksa tromesečnih sastanaka lidera Visokog saveta, prenosi Tanjug.