Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Preti energetska kriza nesagledivih razmera, Srbija sprema tim da se bavi time
02.10.2021. 20:00
Izvor: Danas
Vučić: Preti energetska kriza nesagledivih razmera, Srbija sprema tim da se bavi time
Energetska kriza, najveća u poslednjih 30 godina, trenutno je ubedljivo najveći problem u svetu, zbog čega će Vlada i Privredna komora Srbije da naprave tim koji će se baviti time, kako građani i privreda ne bi oskudevali u energentima, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
„Srbija će da se izbori, napravićemo najbolji mogući tim. Mi ćemo struju da imamao, iako je pitanje po kakvoj ceni. Pred nama je kriza nesagledivih razmera i pitanje je šta će sve da se dešava tokom zime i ko će da se smrzava, kakva će cena da bude i koje će fabrike širom Evrope da se zatvore, ali verujem da ćemo moći da se sa time izborimo“, rekao je Vučić na otvaranju poslovnog centra srpske privtrede u Slobodnoj zoni Dubai.
Kako je istakao, „zbog toga je važan svaki dinar koji privrednici mogu da donesu Srbiji“.
Podsetio je da je cena gasa samo u Nemačkoj od početka godine porasla 264 odsto, te da je cena struje, radi proba za Severni tok 2, porasla 14 odsto samo u poslednjih nedelju dana u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.
„I naša cena struje na berzi je visoka, ali je mi subvencionišemo za gradjene“, kazao je Vučić i zapitao šta sada kažu stručnjaci koji su govorili o zaustavljanju proizvodnje struje iz uglja.
On je, govoreći o otvaranju srpskog poslovnog centra u Dubaiju, ocenio da je to prilika za srpsku konditorsku industriju, auto sektor, visoke tehnologije, saradnju u oblasti veštačke inteligencije, poljoprivrede i energetike.
Dodao je da je saradnja sa UAE moguća i u izgradnji vetroparkova i solarnih parkova.
Vučić je još rekao da su strane direktne investicije u Srbiji za devet meseci ove godine bile 2,9 miliajrdi evra, a medju prva dva izvoznika su kompanije iz Kine, što nikada nije bio slučaj, jer zbog korona krize nije bilo investicija sa Zapada, pa su iskorišćeni dobri odnosi sa Istokom.
„Otvarajte vrata Srbije, ka južnoj Aziji, Indiji, Kini, Pakistanu“, poručio je predsednik Srbije privrednicima.Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas, posle otvaranje poslovnog centra Srbije u Slobodnoj zoni Južni Dubai, da će se centar srpske privrede u narednih šest meseci, tokom trajanja Svetske izložbe Expo 2020 Dubai, nalaziti u tom gradu.
„Ovde će tokom šest meseci boraviti više od 1.000 kompanija iz Srbije. Danas je već došlo 100 privrednika pred kojima su važni sastanci sa kompanijama iz celog sveta – Švajcarske, Amerike, Slovenije, Luksemburga“, rekao je Čadež na otvaranju, nakon što je dobio sertifikat o radu centra od predsedavajućeg Biznis centra Južni Dubai Kalifa Al Zafina.
On je kazao da je cilj rada tog centra, koji se prostire na 500 kvadratnih metara, da se pomogne domaćoj privredi da tokom trajanja Expo 2020 Dubai iskoristi šansu da se predstavi na najbolji način.
„Pozivam pre svega mala i srednja preduzeća da se prijave za učešće“, kazao je on.
Tokom šest meseci trajanja Svetske izložbe, koja je otvorena 1. oktobra, srpski privrednici će u poslovnom centru moći da se susreću sa potencijalnim poslovnim partnerima, da predstavljaju svoje proizvode, sklapaju poslove. Održavaće se konferencije, sastanci, investicioni forumi, B2B susreti.
Tokom oktobra, na prve dve tematske nedelje „Klima i biodiverzitet“ i „Svemir“ i pratećim sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, trebalo bi da se predstavi oko 200 privrednika iz Srbije i gotovo 100 instituta, organizacija i institucija.
Kako je ranije saopšteno, podrška zainteresovanim domaćim kompanijama za nastup u Dubaiju podrazumeva besplatne čarter letove koji je Vlada Srbije obezbedila u saradnji sa Er Srbijom, besplatan prostor u poslovnom centru, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće u forumima i konferencijama u okviru Svetske izložbe, B2B susrete i različite vidove promocija.