Vesti
Politika
Kristijan Šmit: Podrška inicijativi "Otvoreni Balkan"
05.10.2021. 02:00
Izvor: Blic
Kristijan Šmit: Podrška inicijativi "Otvoreni Balkan"
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu Otvoreni Balkan i poručio da nije bitno da li je to, kako je čuo da pojedini pričaju u regionu, inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsednik Srbije Aleksandra Vučić, već koje ekonomske koristi može da donese.
- Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa Otvoreni Balkan nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovde, ko je šta učinio, već šta može da se iskoristi kao ekonomska prednost - poručio je Ssmit.Izrazio je, kako je rekao, veliko zadovoljstvo što može da podrži tu inicijativu baš na Beogradskom ekonomskom forumu.
Šmit je kazao da je i u kabinetima Anele Merkel i Ursule fon der Lajen rekao da će kroz različite komentare podržati bilo koji okvir koji je usmren na ekonomski razvoj regiona Zapadnog Balkana, kao i u razgovoru sa predstavnicima Slovenije, koja sada predsedava EU.- Već imamo tri zemlje učesnice koje podržavaju ovu inicijativu Otvoreni Balkan - Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, Svi zajedno treba da radimo na tome - naveo je Šmit.
Takođe, naglasio je da je ovaj projekat - Otvoreni Balkan, odlično ime za to, jer je to otvoren projekat za druge i dobra priprema za smanjenje prepreka, birokratije i priprema za članstvo u EU.