Vesti
Politika
Vučić: Nisam verovao; zamoliću Putina da nam pomogne
06.10.2021. 20:00
Izvor: B92
Vučić: Nisam verovao; zamoliću Putina da nam pomogne
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je cenu gasa koja je danas dostigla 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.
"Struja i gas su nešto što nas sve brine. Ja sinoć nisam verovao da je sa 1.059 otišlo na 1.400 dolara po 1.000 kubnih metara, sad je gas otišao na 1.900, to jednostvno nisu normalne cene, to je nemoguće izdržati. Naša cena je i dalje 270 dolara", kazao je Vučić tokom posete Sloveniji.
Dodao je da sutra u Beograd dolazi zamenik ruskog predsednika Jurij Borisov, te da je za njega to jako važan razgovor."Zamoliću Putina da nam pomogne da dobijemo što veći procenat takozvane naftne formule, a što niži procenat berzanske", kazao je Vučić.
Na kraju će se rešiti na relaciji Putin-Vučić
Sa strujom je situacija, kaže, još gora.
"Ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je dobro za ljude u Srbiji", napomenuo je.
Mnogi premijeri na današnjem samitu Evropska unija-Zapadni Balkan, ističe, pokrenuli su pitanje energetike.
"I mi moramo da razmišljamo o energetici, glava me boli, sa mukom sam zaspao noćas razmišljajući o struji i gasu. Čekam da se vratim u Srbiju da pozovem sve moguće, da milion sastanaka napravimo, da vidimo šta ćemo da radimo. Ovo postaje nekontrolisano ludilo u kom ne znate šta da radite više, a onog sekunda kad vam za pola stepena bude hladnije u stanu - biću ja kriv, iako je to globalna stvar", kazao je predsednik.
Na pitanje novinara da li je u Sloveniji bilo govora o cenama rominga, Vučić je odgovorio odrično.
Osvrnuo se i na najnovije prognoze Svetske banke koja je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2021. godini za 1,0 procentni poen, na 6,0 posto.
"Svetska banka kasni s tim, naše procene su da će rast biti 7,2 - 7,3 - 7,5 posto, što znači da ćemo biti broj jedan u Evropi, ne računajući Irsku", naveo je.