Vesti
Politika
Dačić: Opozicija da predloži predstavnike u Privremeno nadzorno telo za praćenje medija
18.10.2021. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Opozicija da predloži predstavnike u Privremeno nadzorno telo za praćenje medija
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je sve stranke opozicije koje su učestvovale u oba međustranačka dijaloga da daju svoje predstavnike u Privremeno nadzorno telo za praćenje medija.
Poziv se odnosi na Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa i Narodnu stranku Vuka Jeremića čiji su predstavnici, kaže Dačić, još ranije rekli da ne žele da budu deo tog tela.Dačić je novinarima u Skupštini Srbije, nakon on-lajn sastanka sa evroposlanicima koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu, rekao je kofasilitatorima još jednom ponovio da će državni organi sprovesti sve ono što je dogovoreno na sastancima vlasti i opozicije u cilju unapređenja izbornih uslova.
Podsetio je da su doneta dva ključna predloga, a to je formiranje Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, te dodao da je vlada već donela odluku o njegovom formiranju.
"Polovinu tog tela treba da čine predstavnici opozicije. Želim da pozovem sve predstavnike opozicije koji su učestvovali u oba dijaloga da daju predloge u narednih nekoliko dana kako bi do kraja nedelje ili početkom sledeće mogli da damo i zajedničke predloge i formiramo telo", rekao je Dačić.
Druga tema je proširenje RIK-a sa šest članova i šest zamenika članova iz redova opozicije, rekao je Dačić i podsetio da je za to potrebna izmena zakona.
On je dodao da se RIK sada proširuje sa članovima stranaka koje nisu u parlamentu.
"Ova dva pitanja su od izuzetnog značaja i predstavljaju iskorak koji su napravili predstavnici vlasti kako bi se izbio iz ruke mogući alibi za one kojima bi to bio razlog da ne učestvuju na izborima", rekao je Dačić.
Dačić je najavio da će do kraja nedelje biti održan sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca, uz učešće predsednika Republike.Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo stavom Venecijanske komisija koja je dala pozitivno mišljenje ustavnim amandmanima.
Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je učestvovao na plenarnom zasedanju komisije i da je na tom sastanku ocenjeno da je predlog ustavnih amandmana u skladu sa demokratskim vrednostima.
"Stvoreni su uslovi da Odbor za ustavna pitanja utvrdi konačan tekst amandmana i prosledi ih Narodnoj skupštini", rekao je Dačić.
Dodao je da u međuvremenu treba da bude donet i zakon o referendumu koji takođe treba da prođe Venecijansku komisiju, a kojim se precizira da je za uspeh referenduma neophodna većina od broja izašlih.
Dačić je podsetio da ustavne promene treba da budu završene pre izbora, jer skupština mora da proglasi promenu Ustava, a to ne može da se desi ako bude raspuštena.