Vesti
Politika
Varheji: Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4
20.10.2021. 02:00
Izvor: RTV
Varheji: Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4
Strazbur/Brisel - Komesar za proširenje EU, Oliver Varheji rekao je danas da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržao ambiciju Srbije da što pre moguće otvori i druge klastere.
Varheji je govoreći o poslednjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.
"Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržavamo ambiciju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa", poručio je komesar Varheji. Varheji je naglasio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu."Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina", rekao je Varheji. On je podsetio da je Srbija napravila "važan politički izbor" prihvatajući izmenjenu metodologiju procesa pristupnih pregovora čime je "potvrdila opredeljenost" evropskom putu.
"Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije", zaključio je Varheji.
On je konstatovao da su ustavni amandmani u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji "na putu" i treba da se završe do kraja godine.
Do deeskalacija između Beograda i Prištine "malim koracima" – "Obe strane moraju konstruktivno da se angažuju na postizanju pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji". Varheji je rekao danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći "malim koracima" koji se dešavaju "na terenu", a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
"Zato želim da dvostruko naglasim važnost regionalnog tržišta kroz koje možemo mnogo više postići bez da stalno ponavljamo iste sukobe između ove dve strane", rekao je Varheji poslanicima Evropskog parlamenta.
Varheji je govoreći o izveštaju EK o Kosovu naveo da je dijalog Beograda i Prištine "ključan za evropsku perspektivu obe strane", ali i za stabilnost celog regiona.
"Obe strane moraju konstruktivno da se angažuju na postizanju pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji. Jednostrane i nekoorinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost moraju biti izbegnute", poručio je Varheji.
Srbija uradila svoj deo, sad je red na EUKomesar za proširenje, Oliver Varheji rekao je večeras da je Srbija ispunila "vrlo jasne kriterijume" za otvarenje klastera, a da je sada na zemljama članicama da urade svoj deo posla i naprave novi korak u procesu pristupnih pregovora sa Beogradom.
"Nadam se da ćemo, pošto je Srbija isporučila svoj deo posla, i mi moći da isporučimo svoj", izjavio je Varheji na konferenciji za medije povodom preporuka za otvaranje klastera 3 i 4 sa Srbijom i porucio da su u zemlji donete važne odluke u oblasti energetike i oporezivanja.
"Sada Savet treba da se dogovori i usvoji merila za otvaranje kako bi sam klaster mogao da bude otvoren", rekao je Varheji.
Komesar za proširenje je u obraćanju novinarima, a nakon predstavljanja ovogodišnjeg Paketa proširenje poslanicima Evropskog parlamenta, ponovio da vlasti u Srbiji "imaju EU reforme za svoj prioritet" i da su isporučile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.
"Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa", poručio je komesar Varheji.
Žofre uručio Brnabić Izveštaj EK o napretku Srbije
Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre predao je danas premijerki Ani Brnabić godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji je danas predstavljen u Strazburu.
Uručivanju izveštaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka za evropske integracjie Jadranka Joksimović.
Varheji je govoreći o poslednjem IzveštajuEvropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naglasio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu i da je prioritetno "nastaviti i produbiti" reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranju ratnih zločina.
On je ponovio da napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom ostaje ključan i da će i dalje "određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije".