Vesti
Politika
Rot: Važno što je u Izveštaju Evropske komisije konstatovan napredak Srbije
21.10.2021. 02:00
Izvor: RTV
Rot: Važno što je u Izveštaju Evropske komisije konstatovan napredak Srbije
BEOGRAD - Potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot ocenila je danas da je bitno što je u Izveštaju Evropske komisije konstatovan napredak Srbije i izrazila nadu da će biti otvoren pregovarački klaster koji se tiče zaštite životne sredine, jer bi se time otvorile nove mogućnosti za bilateralnu saradnju Srbije i Nemačke.
Orlić je istakao da Narodna skupština u potpunosti sledi politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju sprovodi i Vlada Srbije, u pogledu strateškog opredeljenja zemlje, a to je članstvo Srbije u EU.
Ocenio je da je izveštaj o napretku Srbije za 2020. godinu zadovoljavajući i dodao da je EU konstatovala napredak Srbije i izrazila spremnost za otvaranje dva nova klastera, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.
"To je rezultat našeg dobro obavljenog posla i Srbija je pripremljena za nove pregovaračke klastere", naveo je Orlić.
On je dodao i da je evaluacija naših rezultata u bliskoj vezi sa razvojem dijaloga Beograda i Prištine što je, kaže, specifična okolnost evropskog puta Srbije.
"Srbija je posvećena tom dijalogu, koji se vodi na najvišem političkom nivou, jer ga predvodi lično predsednik Vučić, što pokazuje važnost koju pridajemo dijalogu", naglasio je Orlić.
Ukazao je da je neophodno da se promeni odnos Prištine, navodeći da je u prethodnom periodu ponovo došlo do ozbiljne eskalacije nasilja prema srpskoj zajednici na KiM, a koje je vođeno upravo iz Prištine.
"Srbija se u teškim uslovima bori da dijalog opstane, dok ga duga strana sabotira, a još uvek nije ispunila svoju najvažniju obavezu koja je predviđena Briselskim sporazumom iz 2013. godine - da formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Orlić.
U svemu tome je, ističe, važna i uloga Evropske unije koja je ne samo medijator već i garant Briselskog sporazuma.
"I u tim okolnostima, Srbija uspeva da održi nivo podrške građana evropskim integracijama, iako je to izuzetno teško, u uslovima stalne sabotaže dijaloga od strane Prištine i odsustva realizacije garancija EU", naveo je Orlić.
Istakao je i da je Srbija posebno ponosna na izvanredne rezultate u ekonomiji postignute u poslednjih nekoliko godina što, dodao je, prepoznaje u svom izveštaju i Evropska komisija.Naglasio je da su za Srbiju veoma važni odnosi sa Nemačkom, da je višestrukopovećan nivo investicija koje dolaze iz te zemlje, te da više od 70.000 naših građana radi u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.
Potpredsednica Bundestaga upoznala je sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u Nemačkoj, nakon održanih parlamentarnih izbora.
Navela je da se naredne nedelje očekuje formiranje parlamenta i izbor predsedništva, kao i da traju pregovori o formiranju Vlade. Istakla je da je parlament središte demokratije i da zato stranke treba da izlaze na izbore, umesto da ih bojkotuju.
Posebno je naglasila da će tokom boravka u Srbiji posetiti Kragujevac, kako bi se lično poklonila senima nevinih žrtava, streljanih 1941. godine.
Marković je ukazala na važnost međuparlamentarne saradnje, ističući izuzetno dobru saradnju koja je ostvarena između poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta.
Poslanička grupa prijateljstva sa Nemačkom u svom članstvu ima 100 narodnih poslanika, ukazala je ona i navela da je to najveći broj do sada, piše u saopštenju.
To, dodala je, govori o značaju koji narodni poslanici pridaju saradnji sa Nemačkom, koja je ključna zemlja EU.
Marković je izrazila zahvalnost Nemačkoj što se zalaže za proširenje EU i što je svesna značaja koje ono ima za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana.
Takođe, izrazila je nadu da će učešće partije zelenih u novoj Vladi Nemačke pomoći realizaciju Deklaracije "Zelene agende za Zapadni Balkan", usvojene u Sofiji prošle godine, a za koju su već opredeljena sredstva iz fodova EU.