Vesti
Politika
Vučić obišao radove na Moravskom koridoru: Naša je Srbija toliko lepa da ne možete da joj odolite
21.10.2021. 20:00
Izvor: RTV
Vučić obišao radove na Moravskom koridoru: Naša je Srbija toliko lepa da ne možete da joj odolite
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na Moravskom koridoru, a na Instagramu je objavio fotografiju uz tekst: "Kasnimo svuda, ali je naša Srbija toliko lepa da jednostavno ne možete da joj odolite".
Vučić je danas obišao Bogorodičinu crkvu u Mrzenici, a prethodno i manastir Ravanicu.
"Na području od Stalaća do Đunisa imamo više od 70 manastira i crkava. Gradili su ih monasi posle Maričke i Kosovske bitke, nalazeći utočište kod crkve Sv. Lazara. Obišao sam Bogorodičinu crkvu u Mrzenici i zahvalan vladiki Davidu na gostoprimstvu", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.
Predsednik Vučić posetio je prethodno manastir Ravanica kod Kragujevca, gde se poklonio moštima Kneza Lazara.Vučić i ambasador SAD Entoni Godfri večeras će obići noćne radove na mostu preko Zapadne Morave, na deonici 1 Moravskog koridora Pojate - Kruševac.
Obilazak je zakazan u 19.15 časova, saopštila je pres služba predsednika.
Gradnja Moravskog koridora, autoputa od Pojata do Preljine u dužini od 112 kilometara počela je u decembru 2019. godine i tada je najavljeno da će radovi biti završeni za četiri godine.
Radove izvodi američko-turski konzorcijum Behtel - Enka, a ugovor je vredan skoro 800 miliona evra.
Moravski koridor će povezati tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.
Takođe, Moravski koridor će spojiti zapadnu i istočnu Srbiju i trajno rešiti i pitanje poplava, pošto će biti regulisane reke.
Ta saobraćajnica povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi: Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Čićevac, kao i Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki" (Koridor 11).
Najsavremeniji autoput biće izgrađen "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.
Moravski koridor činiće tri deonice: Pojate - Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac - Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani - Mrčajevci - Preljina dužine 30,66 kilometara.
Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.