Vesti
Politika
Joksimović: Srbija može da bude zadovoljna izveštajem Evropske komisije
06.11.2021. 01:00
Izvor: Blic
Joksimović: Srbija može da bude zadovoljna izveštajem Evropske komisije
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem Evropske komisije o napretku naše zemlje u procesu evrointegracija dodajući da smatra da upravo ovaj Izveštaj pokazuje da nova metodologija postoji i da je živa.
Joksimović je na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU kazala da je Izveštaj Evropske komisije pokazao i da su EK i zemlje članice prihvatile primenu nove metodologije ističući da su to učinili jer im je upravo Srbija svojim radom to i omogućila.
- Mi smo im to omogućili zato što je našim radom omogućeno da se nova metodologija primeni na jednu zemlju koja već pregovara - kazala je Joksimović.
Ističe da sa puno kredibiliteta, materijalnih dokaza i metodoloških činjenica, može da se kaže da je ostvaren zavidan napredak Srbije u teškim okolnostima izazova i kriza izazvanih pandemijom za ceo svet i za nas.
- Možda izraz zavidan ne bi bio dobar da su uobičajene okolnosti, ali u ovim okolnostima, ove ocene govore ako ne o zavidnom napretku, onda o zavidnom entuzijazmu i otpornosti i posvećenosti države, društva, građana, ukupno gledano zemlje, da se posveti nastavku reformi koje su ključne za demokratizaciju društva, ali su važne i za proces evrointegracija - navela je Joksimović.
Kao dodatni izazov sa kojima smo se sočili Joksimović je pomenula tranzicioni period nove metodologije koji je trajao oko godinu i po dana.
Dodaje da je bilo potrebno naći i način da se napravi razlika između zemalja koje već pregovaraju po staroj metodologiji, što je slučaj sa Crnom Gorom i Srbijo, kao i sa onima koje tek treba da započnu pregovore - Albanija i Severna Makedonija.
Kada je reč o oceni političkih kriterijuma, Joksimović kaže da su sve oblasti označene sa napretkom, koji je negde limitiran.