Vesti
Politika
Vučić u Sočiju s Putinom o gasu: Kako teku pripreme za razgovor predsednika Srbije i Rusije o energetici i Kosovu
21.11.2021. 02:00
Izvor: Novosti
Vučić u Sočiju s Putinom o gasu: Kako teku pripreme za razgovor predsednika Srbije i Rusije o energetici i Kosovu
Predsednik Rusije Vladimir Putin 25. novembra će primiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Sočiju, u rezidenciji "Bočarov ručej". Prvobitno se pominjalo da će se šefovi dveju država sastati u Moskvi, ali je Putinov program tako organizovan da je gost iz Srbije pozvan da doputuje u Soči.
Planirano je da Vučić stigne 24. novembra, a da sutradan ima sastanak sa ruskim liderom. Predsednik Srbije je poručio da se veoma ozbiljno priprema za ovaj susret, tokom kojeg će centralna tema biti cena za gasa za iduću godinu. Vučić će zamoliti ruskog predsednika da se iznos ne menja, uprkos tome što su velika kolebanja i rast cena "plavog goriva" na svetskim berzama. Kako je rekao, mora da se napravi najbolja varijanta po Srbiju, što uopšte nije lako, ali da se nada najboljoj ceni u Evropi.
Osim o energetskoj krizi, Vučić i Putin će razgovarati i situaciji o Kosovu i Metohiji, u regionu i svetu. Posle ovog susreta, a zbog mera koje se preduzimaju protiv virusa korona, nije predviđena zajednička konferencija za novinare. Inače, svi Putinovi gosti, iz preventivnih razloga, prolaze testiranje.
Rezidenciju "Bočarov ručej" ("Bočarov potočić"), u kojoj će razgovarati Putin i Vučić, ruski predsednik koristi kad ima seriju važnih sastanaka. Ovih dana je tamo razgovarao sa ruskim vojnim vrhom i vodećim konstruktorima modernog naoružanja, kao i sa mnogim vodećim svetskim političarima. Predsednik Vučić se već sretao sa Putinom u Sočiju, a pre njega tamo su bili i Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica.Rezidencija "Bočarov ručej" je počela da se gradi 1934, na inicijativu tadašnjeg narodnog komesara za vojsku i mornaricu Klimenta Vorošilova. Za vreme vladavine Nikite Hruščova, vila je rekonstruisana. Tamo su se svojevremeno odmarali sovjetski lideri Hruščov, Leonid Brežnjev, a kao gost je jedne godine letovao predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. U toj vili je bio poslednji susret Putina i američkog predsednika Buša mlađeg, 6. aprila 2008. Sa ruskim predsednicima tamo se sretala i nemačka kancelarka Angela Merkel. Putinov gost u ovom reprezentativnom objektu bio je i turski predsednik Erdogan.
Interesantno je da je upravo u vili "Bočarov ručej" beloruski predsednik Lukašenko postigao dogovor sa Putinom da cena gasa za 2022. ostane nepromenjena.
Sledi 19. susret
Sa predsednikom Putinom sada ću se sastati 19. put. Zamislite, 19 puta je našao vremena za predsednika ili premijera Srbije za poslednjih sedam godina. Koliko je energije uložio u odnose sa Srbije, beskrajno smo zahvalni - rekao je Vučić.