Vesti
Društvo i ekonomija
Seničić: Za putnike sa vaučerima biće dodatnih popusta
22.11.2021. 02:00
Izvor: Danas
Seničić: Za putnike sa vaučerima biće dodatnih popusta
Umesto do kraja ove godine, putnici koji su uplatili aranžmane pre početka pandemije i dobili zamenske vaučere za njih, moći će da ih iskoriste do kraja 2022. godine. Vlada Srbije je pre nekoliko dana donela novu Uredbu u kojoj je rok sa 31. decembra ove produžen do kraja naredne, a u kojoj se navodi da će oni koji ni do tog datuma ne iskoriste vaučer novac od agencija moći da dobiju najkasnije do 1. februara 2023. godine.
Turističke agencije su zadovoljne ovakvom odlukom Vlade, jer su upravo to i tražile, kako bi skupile dovoljno novca i mogle da ispune obavezu prema građanima.
Vlada je, kako je objasnila ministarka turizma Tatjana Matić, Uredbu donela u interesu samih putnika, a u cilju zaštite aktera turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta.
Predsednik YUTA Aleksandar Seničić kaže za Danas da je to najbolje rešenje u ovom trenutku za sve i za agencije, ali i za putnike i državu.
„Ovo jedini način da se izborimo sa problemima koje imamo i savetujemo putnicima da iskoriste vaučere, a mi ćemo se potruditi da ih i dodatno nagradimo nekim popustima. Pretpostavljam da ćemo moći da odobrimo dodatnih 10 odsto popusta na sve već važeće popuste za one koji budu hteli da iskoriste vaučere u tom periodu“, naglašava Seničić.
Produženje roka agencijama, kako kaže, vraća nadu da će moći da prežive. Seničić kaže da je siguran da će biti i onih koji su nezadovoljni ovakvom odlukom, ali, napominje da dugoročno gledano ovo jeste jedini način da putnici dođu do svojih para i savet svima je da iskoriste vaučere.
Da je produženje roka dobra stvar i za agencije, ali i za putnike smatra i Milan Lainović iz Belvi travela. Da nije produžen rok, kako kaže, većina agencija ne bi mogla da ispoštuje prethodnu Uredbu.
Ovim će se omogućiti svim putnicima da dobiju svoje putovanje ili da im se na kraju godine vrati novac. Turističke agencije će sigurno davati popuste svima koji budu koristili zamenska putovanja, a agencije će lakše moći da ostvare ta putovanja jer sve dosadašnje napore naših agencija da nam se vrati novac koji je uplaćen prošle i pretprošle godine kod partnera u inostranstvu nije urodio plodom“, napominje Lainović i dodaje da iz Grčke, na primer, agencije nisu uspele da vrate ni 100 evra, a ne stotine hiljada evra.Agencije će se potruditi, kako kaže, da putnicima koji imaju vaučer daju popuste i povlastice, i podseća da je neiskorišćenih vaučera nekih 50 odsto.
„Verujem da će posle produženja roka biti više od 80 odsto iskorišćenih vaučera do kraja 2022. Daćemo mogućnost onima koji ne mogu da putuju ili odustanu da mogu vaučer da prenesu na nekog iz porodice, svi ćemo se potruditi da im sve što su uplatili do sada bude nadoknađeno“, napominje Lainović.
Agencijama je bilo bitno da se produži rok, ističe on, jer su „među najugroženijim branšama i jedina koja osim pomoći za zaposlene nije dobila konkretnu pomoć“.
Dobili smo za turoperatore subvenciju za pribavljanje licenci, ali veliki je problem sa malim, porodičnim agencijama, kojih je u Srbiji 80 odsto, a one nisu dobile nikakvu pomoć i tu bi trebalo da gledamo kako njima da pomognemo“, napominje on.