Vesti
Politika
"Do Nove godine sve će biti jasnije"
04.12.2021. 02:00
Izvor: B92
"Do Nove godine sve će biti jasnije"
Kako se približavaju izbori, tako se i profiliše politička scena, kaže izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.
Bojan Klačar je istakao da trenutna dešavanja ukazuju da će predstojeći izbori biti sa punom političkom kompeticijom i sa nekoliko kolona koje će biti uglavnom ideološki i programski posložene.
"To je ono što se u javnosti zove "crnogorski scenario" gde će očigledno koalicije da se prave shodno targetiranju specifičnih ciljnih grupa", kaže Klačar za Tanjug i dodaje da to znači da će se ići na koalicije koje će biti razumljive biračima u programskom i ideološkom smislu.Kako naglašva, sve ide u pilog tezi da će birači do Nove godine imati vrlo jasnu sliku o parlamentarnim i beogradskim izborima.
Ono na šta će se čekati malo duže je, smatra Klačar, lista predsedničkih kandidata, pre svega, zbog toga što će opozicija, prema njegovoj proceni, verovatno tražiti malo više vremena da dođe do nestranačkog kandidata koji će biti ispred opozicije.
"Videćemo da li ispred ujedinjene opozicije ili će biti više različitih kandidata", navodi Klačar.
Kada je reč o izbornim koalicijama, izvesne su, kaže, koalicije oko SNS i SPS, dok će u opoziciji, prema njegovoj oceni, najsnažnija biti koalicija okupljena oko Stranke slobobe i pravde i Narodne stranke.
"Izvesno je da će to biti i najveća opoziciona koalicija na parlamentarnim i beogradskim izborima", kaže Klačar.
Druga najveća opzociona koalicija biće zelena, levo orijentisana, okupljena oko "Ne davimo Beograd" koja, kako kaže, može da računa na dobar rezultat u Beogradu.
"Patriotski blok može da računa na desno orijentisano biračko telo. Oni će pokušati da pokriju čitav spektar koji je desno od centra i ostaje da se vidi šta će se u naredom periodu dešavati kada je reč o nastupu pre svega Borisa Tadića i Nove stranke", kaže Klačar.
"Tu su ostale dileme kako će se oni pojaviti", dodaje.Klačar smatra da opozicija stavlja veliki naglasak na beogradske izbore, oni to rade s jedne strane, iz opravdanih razloga jer, kako kaže, nema dileme da je svakako veći potencijal za bolji rezultat opozicije u Beogradu.
"Ono što bi bila greška opozicije ako pogledamo istraživanja je da na neki način zanemari parlamentarne ili predsedničke izbore, zato što će sledeći izbori na neki način bitu u senci predsedničkih", kaže Klačar.
Ističe da će predsednički izbori u percepciji birača biti ključni jer im je, kako kaže, lakše da se identifikuju sa pojedinicma nego sa strankama i zato što će na tim izborima biti najjači kandidat, a to je Aleksandar Vučić.
Govoreći o eventualnom uticaju protesta, koje organizuju ekološki pokreti, na izbore, Klačar kaže da je suviše rano bilo šta zaključiti, pre svega jer, kako navodi, nisu urađena istraživanja koja bi pokazala kako protesti utiču na raspoloženje birača.
" Drugo, što je važnije, još su četiri meseca do glasanja. Ukoliko bi bi protesti nastavili punim intenzitetom do izbora i bili masovniji, naravno da je mogućnost njihovog uticaja veća i obrnuto, ako budu imali manje energije i manje ljudi onda će i njihov uticaj biti manji", navodi Klačar.
Kako kaže, ono što sada može da se zaključi je da protesti osnažuju one koji su opredeljeni, kao i tvrdo jezgro biračkog tela opozicije.
"Ali, ne možemo da znamo da li protesti na neki način motivišu one koji nisu čvrste pristalice opozicije", navodi Klačar.