Vesti
Društvo i ekonomija
Zajednički manevri u sajber prostoru: Tri armije na međunarodnoj vežbi Sajber Tesla 2021.
08.12.2021. 02:00
Izvor: Novosti
Zajednički manevri u sajber prostoru: Tri armije na međunarodnoj vežbi Sajber Tesla 2021.
Međunarodna komandno-štabna vežba Sajber Tesla 2021. održava se ove nedelje u kasarni Vojvoda Radomir Putnik u Gornjem Milanovcu i na izdvojenim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Tema vežbe je odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, a ciljevi su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u IKT sistemima Srbije za odbranu od visokotehnoloških napada, kao i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Srbije, navode iz Ministarstva.
U saopštenju se ističe da se realizacijom vežbe unapređuju kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti.
Takođe se razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilateralna vojna saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja učesnica.Od 2016. godine ova vežba se izvodi jednom godišnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti zaštite sajber prostora.
Na vežbi učestvuju i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice u Srbiji iz oblasti informacione bezbednosti, a ove godine su prvi put učešće uzeli i pripadnici Mađarske vojske.
Kako navode iz Ministarstva odbrane, pripadnici Vojske Srbije su prethodno učestvovali na međunarodnom takmičenju timova za ofanzivna dejstva u sajber prostoru koje je prošle nedelje organizovao trening-centar za obuku američke vojske i nacionalnih gardi Univerziteta Mičigen, i u konkurenciji 13 ekipa osvojili prvo mesto.