Vesti
Politika
Vučić: U energetskom sektoru bio pravi kolaps, očekujemo stabilizaciju elektro sistema u ponedeljak
15.12.2021. 02:00
Izvor: RTV
Vučić: U energetskom sektoru bio pravi kolaps, očekujemo stabilizaciju elektro sistema u ponedeljak
Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici vlade da je, prema poslednjim informacijama, bez struje još svega 0,38 odsto domaćinstava.
Vučić je dodao da ostalih oko 99,62 odsto domaćinstava ima električni energiju.
"Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vidu vremenske uslove", rekao je Vučić.
Kazao je da EMS prethodnih dana funkcionisao perfektno, bez ikakvih problema i čestitao direktorki tog preduzeća na tome."Naravno da niko nije bio iznenađen kada padne sneg i komunalne službe su najvećim delom veoma dobro obavile posao. Ali, ono što nam se dogodilo u energetskom sektoru, blago je reći, bio je potpuni kolaps", naveo je Vučić.
Dodao je da je EMS uložio stotine miliona evra u popravljanje dalekovodne mreže visokonaposne snage.
Kazao je da je ostalo još da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda i da je za to potrebno do kraja 2028. godine još 700 miliona evra, kako bi u potpunosti imali obnovljenu mrežu EMS transmisionog sistema, i da to treba da uđe u program razvoja Srbija 2025 i u dalje planove.
Čestitam EMS-u na izvanredno obavljenom poslu, poručio je Vučić.
Kazao je da hoće da građani Srbije treba da znaju sa kojima se država suočava, pošto je pred nama teška i duga zima.
Vučić je rekao da je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Mali i guvernerkom Jogrovankom Tabaković o tome kako da zemlja podnese taj, kako je rekao, užasno težak teret.
Napomenuo je da su u energetskom sistemu EPS, EMS i ODS (Operater distributivnog sistema).
Kaže da je EMS u poslednjih nekoliko godina za 50 odsto podigli kapacitete svog sistema.
Vučić je rekao da je ODS taj koji treba da održava mrežu i naplaćuje struju i da je tu bilo više problema nego što se očekivalo zbog težine snega pošto je bio veoma mokar, kao i zbog vetra koji je ledio provodnike.
"Samo u Beogradu su 472 stabala sklonjena od strane Zelenila, a više hiljada je srušeno, dok je na teritoriji Srbije palo više desetina hiljada stabala srušeno od težine snega".
Vučić je kazao da je najteže bilo na području Moravičkom okruga u Ivanjici, Lučanima i Čačku, zatim u kolubarkom okrugu u Valjevu i kao i na delu zlatiborskom okrugu.Dodao je da je najteže bilo u Ivanjici gde je bez struje bilo 6.000 domaćinstava i da i dalje struju nema njih oko 1.800 u pođavroskim selima, kao i u okolini Valjeva i Čačka.
Imamo prijave i u Rušnju i nekim mestima, dodao je Vučić.
Naglasio je da je namera države da kupi sve što može da se kupi od energetskih kapaciteta bilo da je reč o termo, hidro i bilo kojim drugim u neposrednom okruženju kako bi mogla da garantuje bezbedno snabdevanje.
Predsednik je kazao da je kao predsednik vlade isto napravio grešku slušajući da nam nisu potrebni termo kapaciteti, pa se kasno ušlo u izgradnju novog bloka u Kostolcu od 350 megavata, koji će tek biti gotov krajem 2023. godine.
"Na kraju mi u potpunosti zavisimo od termo kapaciteta. Da slušamo sve ove koji nam sole pamet, mogli bismo da isključimo struju svima i da imamo tzv. blekaut i da nema struje u Srbiji. To je krivica još vlade koju sam ja vodio pošto smo kasno potpisali sporazuma sa Kinezima za Kostolac", naglasio je Vučić.
"Očekujemo stabilizaciju sistema u ponedeljak"
On je izjavio da se u ponedeljak očekuje stabilizacija elektro sistema i da imamo dovoljno struje za sopstvene potrebe uz minimalan minus kada budu najhladniji dani.
Vučić je na sednici Vlade Srbije, koja je otvorena za javnost, kazao da je problem u tome što je EPS napravio dodatnu grešku jer nije dovoljno uglja obezbedio na deponijama i za snabdevanje samog TENT-a i dodao da je to pitanje za unutrašnje rasprave."Sve ostalo je bilo objektivni faktor", kazao je Vučić i dodao da je kompletan sistem ispao zato što u EPS-u nisu vodili računa o tome koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT-u.
"Zato Obrenovac jedno vreme nije imao struju jer je priključen direktno na TENT i zato smo mi uvozili enormne količine električne energije i srećom pa smo se snašli i srećom je naš transmisioni sistem izdržao da spušta napon do pet odsto da bi 90 odsto Srbije imalo struju", kazao je predsednik.
Dodaje da se brzo reagovalo i finansijski, ali da je finansijska šteta ogromna.
Kako kaže, ogromna finansijska sredstva plaćaće se do nedelje, ponedeljka.
"Očekujemo u ponedeljak stabilizaciju sistema, da li ćemo u tome uspeti videćemo. Noćas bi na mrežu trebalo da bude uključen B1, ujutru A3 tako bismo imali uključene A1, A2, A3 i B1 u TENT-u", kazao je Vučić.
Predsednik navodi da je danas u Kostolcu bez ikakvog razloga u sistemu cevnih kotlova došlo do poremećaja pa je morao da se isključi ceo blok od 350 megavajta.
"Za to ne postoji razlog i to će biti na mreži sutra do 10.00 ujutru. Lakše ćemo da dišemo od sutra što se bezbednosti i sigurnosti snabdevanja tiče", dodao je.
Vučić i Brnabić: Veliki singal EU da podržava Srbiju
Srbija je otvaranjem klastera 4 napravila korak napred i dobila važan signal Evropske unije da oni podržavaju evropske integracije naše zemlje, saglasni su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
"Imamo odlične vesti iz Brisela. Srbija je jedina sa Zapadnog Balkana koja je otvorila poglavlja sada, i dobila pozitivan signal od EU", naglasila je Brnabić, na sednici vlade kojoj prisustvuje i predsednik Vučić.
Ona je dodala da time treba da se ponosimo i da nam to služi na čast, kao i da je to pokazatelj da i u vreme pandemije, možemo da sprovodimo reforme, posebno u oblasti vladavine prava.
"Nastavljamo dalje, imamo spreman i klaster 3 za otvaranje", poručila je Brnabić, koja je jutros sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović prisustvovala Međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj je Srbija otvorila klaster 4.
Kako je istakla, nikada pozitivnije komentare nije čula tokom međuvladine konferencije, na kojoj su, prenela je, mnogi rekli da je bilo blizu i otvaranje klastera 3.
"Žao mi je što nije, ali i ovo je ogroman uspeh. Spremamo se za otvaranje klastera 5. U ovom trenutku imamo 22 otvorena poglavlja, od 35 i guramo dalje", rekla je Brnabić.Predsednik Vučić je ocenio da je otvaranje klastera 4 značajan signal da EU podržava dalji napredak Srbije na njenom evropskom putu, ali i da se u Srbiji vredno i dobro radi.
"Mi smo jedina zemlja sa Zapadnog Balkana kojoj je bilo šta otvoreno na međuvladinoj konferenciji u Briselu. Čemu se ne radujemo, jer bi voleli da su i drugi, posebno naši prijatelji iz Severne Makedonije, ali to, dodaje, iz bilateralnih razloga nisu", kazao je on.
Vučić se zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu, koji je mnogo truda uložio i pokazao mnogo poštovanja.
Istakao je da je ovo dobar signal za našu zemlju da se rad isplati.
Naglasio je da su posebno važne otvorene oblasti kao što su životna sredina, energetika i transportna povezanost.
"Želim vladi da dobro radi i da možemo uskoro da pričamo i o zatvaranju poglavlja", dodao je on.