Vesti
Društvo i ekonomija
Telekomu Srbija kredit od 70 miliona evra daje EIB za proširenje 4G i uvođenje 5G mreže
15.12.2021. 02:00
Izvor: Danas
Telekomu Srbija kredit od 70 miliona evra daje EIB za proširenje 4G i uvođenje 5G mreže
Telekom Srbija dobio je kredit Evropske investicione banke (EIB) od 70 miliona evra za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže u Srbiji, saopšteno je danas.
Kredit EIB-a će, kako je navedeno, omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima.
„Kredit banke EU unaprediće kvalitet digitalne infrastrukture u zemlji, proširiti pogodnosti brzog interneta na korisnike mobilne i fiksne bežične mreže koji žive u ruralnim područjima“, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da će 4G i 5G mreže omogućiti domaćim kompanijama da ponude napredne digitalne usluge i povećaju konkurentnost i produktivnost.
Od 2020, EIB je uložila 195 miliona evra u tri projekta u Srbiji, kojima se potpomaže digitalna transformacija kao jedan od zajedničkih prioriteta EU i Srbije.
To obuhvata investiciju od 125 miliona evra u digitalizaciju srpskih škola i malih i srednjih preduzeća.
EIB je vodeći finansijer projekata digitalizacije u EU i partnerskim zemljama širom sveta.
Potpredsednica EIB-a, zadužena za poslovanje u Srbiji, Ljiljana Pavlova rekla je da ta investicija u 5G i 4G mobilne mrežu Srbiji predstavlja veliki doprinos Tima Evropa ka bržoj digitalnoj transformaciji srpske ekonomije.
„To je ulaganje u bolji kvalitet života, veću konkurentnost i nove poslovne prilike za domaće firme. Brza i efikasna digitalna tranzicija i ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i prateću infrastrukturu podstiču inovacije i doprinose zelenoj, održivoj, cirkularnoj i klimatski stabilnoj Srbiji. To su potporni stubovi moderne ekonomije“, rekla je Pavlova.
Generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, rekao je da je kompaniji izuzetno zadovoljstvo što je EIB prepoznao kao ključnog tržišnog lidera u regionu i odabrao za partnera sa kojim će investirati u razvoj 5G mreže i unapređenje 4G mreže u Srbiji.
„Ugovor koji smo potpisali sa EIB doprineće ubrzanju digitalne transformacije svih sektora u zemlji, što je od ključne važnosti za dalji napredak i razvoj naše privrede“, rekao je Lučić.
Šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žofre rekao je da je EU ubedljivo najveći investitor u Srbiji.On je ocenio da „ne postoji nijedan drugi akter, koji je u stanju da podrži modernizaciju Srbije i razvoj njene infrastrukture onako kako to čine EU i EIB, na tako transparentan i fer način, u takvom obimu i pod tako povoljnim finansijskim uslovima“.