Vesti
Politika
Vulin: Srbija u svakom trenutku spremna da pomogne svakom ko zatraži pomoć od nje
22.12.2021. 20:00
Izvor: Danas
Vulin: Srbija u svakom trenutku spremna da pomogne svakom ko zatraži pomoć od nje
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Beogradu sa generalnim direktorom Direktorata za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Miodragom Beševićem i direktorom Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milanom Novitovićem o nastavku saradnje u oblasti vanrednih situacija i istakao da je Srbija u svakom trenutku spremna da pomogne svakom ko zatraži pomoć od Srbije, saopštio je MUP.
Kako je saopšteno, na sastanku je istaknuta uspešna saradnja koja je kroz konkretne akcije dala dobre rezultate u spasavanju ljudi i njihove imovine u elementarnim nepogodama.
Sagovornici su se složili da je Srbija lider na Balkanu po pitanju opremljenosti Sektora za vanredne situacije, što ga čini spremnim i sposobnim da pruži pomoć svima onima kojima je pomoć potrebna i koji je zatraže.
To se, kako su istakli, pokazalo i ovoga leta, tokom kojeg su vatrogasno spasilačke jedinice MUP-a Republike Srbije pružale nesebičnu pomoć u borbi sa vatrenim stihijama, koje su zahvatile Republiku Srpsku, Severnu Makedoniju i Grčku.
Ocenjeno je da svaka zemlja na Balkanu na polju jačanja kapaciteta u borbi protiv prirodnih katastrofa treba da misli regionalno i svoje jedinice snaži ne samo da bi pomogla sebi, već i drugima.
Na sastanku je dogovoren dalji nastavak i jačanje saradnje, posebno kroz zajedničke obuke, ali je ukazano i na značaj zajedničkih vežbi, od kojih je posebno istaknuta taktička vežba zaštite i spasavanja „Sistem 2021“, u kojoj su pored srpskih vatrogasno – spasilačkih jedinca u vežbi na Drini učestvovali i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.