Vesti
Politika
Stoltenberg pohvalio Vučića: Posvećeni smo izgradnji snažnog partnerstva sa Srbijom
04.01.2022. 02:00
Izvor: Alo
Stoltenberg pohvalio Vučića: Posvećeni smo izgradnji snažnog partnerstva sa Srbijom
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa potpuno poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije
Stoltenberg je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da Srbija kao suverena nacija ima pravo da bira svoj put, a da je NATO posvećen izgradnji snažnog partnerstva sa njom.
Na pitanje kako vidi retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Stoltenberg je odgovorio da ima redovan dijalog sa predsednikom Vučićem i ostalim liderima u regionu.
"Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima i partnerstvo sa NATO može doneti stvarne koristi Srbiji i njenim građanima, ali i širem regionu", rekao je Stoltenberg.
Podsetio je da je 2020. obeleženo 15 godina od kada je Srbija potpisnica NATO Partnerstva za mir.
Stoltenberg ističe da NATO radi sa Srbijom na reformi bezbednosnih snaga i institucija i da obučava srpske oficire za učešće u međunarodnim mirovnim vežbama.
Podsetio je da je Srbija je radila sa NATO-om na obuci iračkih vojnih lekara i da je pre samo nekoliko godina bila domaćin najveće NATO vežbe za vanredne situacije, čiji je cilj bio bolja priprema za suočavanje sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požari.
"Tako da je naša saradnja donela stvarne koristi i radujem se našem nastavku partnerstva", istakao je Stoltenberg.
Na pitanje šta vidi kao veći bezbednosni izazov regiona - stanje u BiH ili status kvo na KiM i nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine, Stoltenberg je odgovorio da će NATO nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, uključujući i svakodnevni rad misije KFOR-a na KiM pod mandatom UN i kancelarija Alijanse u Sarajevu i Beogradu.
Naglasio je da saradnja sa Evropskom unijom ostaje za NATO saradnja od suštinskog značaja i da će Alijansa nastaviti da radi zajedno sa Unijom na očuvanju stabilnosti i podršci reformama.
Kada je reč o BiH, Stoltenberg je ocenio da su njene jedinstvene strukture važne za stabilnost zemlje, posebno Oružane snage.
On smatra da će svaki pokušaj slabljenja institucija na državnom nivou samo narušiti bezbednost Bosne i Hercegovine i imati negativne posledice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost.
"Dakle, potpuno smo posvećeni nastavku podrške svim naporima da se promovišu reforme i da se obezbedi efikasno funkcionisanje državnih institucija", rekao je Stoltenberg.
Pozvao je političke lidere da rade konstruktivno i da, kako je naveo, "pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređenju evroatlantskih aspiracija".
"Upravljanje krizama jeste i biće jedan od naših osnovnih zadataka. Bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu su važni za NATO", naglasio je Stoltenberg.