Vesti
Politika
Čomić: Svaki građanin ima pravo da odluči hoće li izaći i kako će glasati na referendumu
13.01.2022. 02:00
Izvor: Danas
Čomić: Svaki građanin ima pravo da odluči hoće li izaći i kako će glasati na referendumu
Povodom održavanja završnog dijaloga o ishodima referenduma, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je u Kragujevcu da javnost ima pravo da zna i da svaki građanin i građanka Srbije ima pravo da odluči hoće li izaći i kako će glasati na referendumu.
„Naša je obaveza da informišemo o tome šta su ishodi referenduma, šta se dešava ako promenimo, izbacimo politiku iz pravosuđa, a šta se dešava ako ostane tako kako jeste“, rekla je Čomić pred početak društvenog dijaloga na Pravnom fakultetu.
Čomić je navela da je posao ministarstva da „sluša ljude i različita mišljenja“, i dodala da u tužilaštvu kažu da je „korak dobar ali nije dovoljan, ali jeste odličan početak u stvarno funkcionalno pravosuđe koje je važno za zaštitu ljudskih prava“.
„Dakle da krunimo onaj običaj koji je svima nama poznat, više je važno čiji telefon znaš, nego da li si u pravu pred sudstvom i tužilaštvom“, rekla je Čomić.
Ocenila je da je vladavina prava dugotrajan proces, a nezavisno funkcionalno pravosuđe prvi neophodan korak da bi bilo više osećanja pravde u Srbiji.
„Tako se gradi poverenje prema pravosuđu i zato je suština promena u pravosuđu da izbacite politiku, veća verovatnoća će biti bolja zaštita ljudskih prava u Srbiji“, poručila je Čomić.
U završnom društvenom dijalogu o ishodima referenduma u Kragujevcu učestvovali su predstavnici pravosuđa, univerziteta, gradske uprave, Šumadijskog okruga, Šumadijske eparhije, romske zajednice kao i narodni poslanici.