Vesti
Politika
Vučić: Srbija ruski i ukrajinski narod smatra bratskim narodima, poštujemo norme međunarodnog prava
26.02.2022. 02:00
Izvor: RTV
Vučić: Srbija ruski i ukrajinski narod smatra bratskim narodima, poštujemo norme međunarodnog prava
Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da se Srbija zalaže za mir, poštuje međuanarodno pravo i smatra da je pogrešno kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, jer će se po tom pitanju rukovoditi zaštitom svojih interesa, a nije vitalni interes Srbije da nekome uvodi sankcije.
Srbija, rekao je, poštuje norme međunarodnog prava i od toga ne odustaje, jer je to najbolji način da zaštitimo svoju zemlju, ali isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu Srbije, ona ima svoje vitalne, nacionalne i državen interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva, ne zaboravlja šta se sve dešavalo 1999. i 2015.Vučić je, nakon sednice Saveta nacionalne bezbednosti, preneo zaključke u kojim se ističe da Srbija svoju politiku zasniva na međunarodnom pravu i da pruža punu podršku teritoriajlnom integritetu Ukrajine.
On je dodao da će Srbija, što se sankcija tiče, rukovoditi isključivo imajući u vidu svoje vitalne interese.
„Na osnovu našeg iskustva, nije vitalni politički i ekonomski interes Srbije da uvodi sankcije bilo kojoj državi“, istakao je Vučić i upozorio da su za nas i sve građane Evrope, ali i sveta teški dani.
„Imajući sve u vidu, mi smo pokušali da zauzmemo, ne samo zajednički, već jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini, po pitanju našeg delovanja i reakcije”, rekao je on.
Vučić je ukazao da je Srbija bila suočena sa brojnim kontadiktornostima, bezbroj problema koji se ne mogu javno predstaviti.
"Bili smo suočeni i sa brojnim pritiscima. Gotovo neskrivenim. Uprkos tome doneli smo odluku trezveno, hladne glave, u najboljem interesu Srbije”, istakao je on.
“Verujemo da poštovanje norme međunarodnog prava znači dodatno snaženje naše pozicije u odbrani naših vitalnih nacionalnih interesa”,naglasio je Vučić.
Konstatovao je da je bilo toliko laži, dezinformacija, neverovatnih stvari u medijima u Srbiji I regionu o pitanju stavova Sbrije, da se upitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište, kao I da li je moguće da neko možda što ne može da učini ništa na drugom planu želi samo da napakosti Srbiji.
Poštujemo međunarodno pravo, ali čuvamo prijateljstva
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija poštuje međunarodno pravo, ali čuva svoje interese i poštuje dugo građena prijateljstva sa drugim državama.
Predsednik je pozvao građane da po pitanju aktuelne situacije u svetu budu ujedinjeni i na strani svoje zemlje - Srbije.
Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je Srbija učestvovala u brojnim ratovima i izgubila mnogo ljudi i da bi, da nismo imali toliko žrtava u Prvom i Drugom svetskom ratu,sada imali više stanovnika od današnje Holadine.
Zato je za nas mir preko potreban, poručio je Vučić i dodao da je zato u dokumentu koji je pročitao stavljena posebna tačka u kojoj se navodi da je potrebna još veća popustljivost i uzdržanoist na neodgovorne izjave koje stižu iz regiona.
"Ovo govori o potrebi da budemo ujedinjeni i iza sopstvene zemlje, da čuvamo naš narod i naše građane i njihove živote. Da gledamo u budućnost i da se razvijamo i govorimo jasno šta su principi i norme međunarodnog javnog prava, ali cuvajući naše interese i poštujući dugo građana prijateljstva", poručio je Vučić.
Kaže da svako može da vidi koliko je truda uloženo u svako slovo i svaku reč iz dokumenta koji je predstavio, kako se ne bi naštetilo Srbiji ni na jednom polju a da se, sa druge strane, ne odstupi od istine i normi medunarodnog javnog prava.
"Pozivam građane Srbije da budu ujedinijeni i da se držimo zajedno. Nisu nam potrebne scene iz filma 'Tri karte za Holivud' i da svako ima svoju stranu, već samo jednu stranu, a njeno ime je Srbija. I da zajednički stanemo iza naše trobojke, naših orlova i naše zemlje. I da zajedno razvijamo ubrzano našu zemlju i brinemo o građanima i da imamo još mnogo novih fabrika i budemo što uspešniji u budućnosti i da sve probleme građana uspešno rešavamo", poručio je Vučić.
Patrijarh razume potrebe i probleme Srbije
Predsednik Vučić rekao je večeras da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i da ga je upoznao sa zaključcima koje je Srbija donela povodom situacije u Ukrajini.
"Ja sam ga upoznao sa svim i zamolio za mišljenje, blagoslov i za savet. Pročitao sam mu tekst i ukazao na sve probleme sa kojima se kao zemlja suočavamo", preneo je Vučić na konferenciji za novinare navodeći da patrijarh razume potrebe i probleme Srbije u političkom smislu.