Vesti
Politika
Predsednik Srbije govorio o tome kako će izjašnjavati Srbija pred Ujedinjenim nacijama o krizi u Ukrajini
Vučić o glasanju za sankcije Rusiji u UN: Srbija se neće pridruživati, dok možemo da izdržimo
02.03.2022. 02:00
Izvor: Danas
Vučić o glasanju za sankcije Rusiji u UN: Srbija se neće pridruživati, dok možemo da izdržimo
Srbija će se prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama povodom ukrajinsko-ruskog sukoba pridružiti glasovima protiv kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali neće se pridružiti onima koji glasaju za uvođenje sankcija Rusiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je danas prisustvovao otvaranju početka radova na izgradnji deonice autoputa Sremska Rača-Kuzmin i tom prilikom govorio je, kako o izgradnji puteva, tako i o ukrajinskoj krizi, završetku svog predsedničkog mandata, pa i političkim protivnicima.
Povodom glasanja koje bi moglo da se održi sutra pred Generalnom skupštinom UN, Vučić je rekao da se Srbija nieće pridruživati sankcijama Rusiji „dokle god može“ da odoli pritiscima.
„Juče smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili u jednom jesmo. Danas imamo jedno gde ćemo da se pridružimo, tako svaki dan, samo me obaveste na kraju o tim brojevima. Za sve ono što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija se pridružuje, za ono gde su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati, bar dok možemo da izdržimo i ovo još malo, još koji dan dok sam de fakto predsednik republike. E sad, posle toga kad izaberete nekog drugog to je drugačija priča“, rekao je Vučić.
Na pitanje o pritiscima sa kojima se suočava naša zemlja odgovorio je da su oni ogromni.
„Do kasno noćas sam imao razgovore sa predstavnicima više zemalja, a i danas je tako ceo dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da odlučuju“, ocenio je Vučić.
„Verujem da ćemo uspeti da odolimo brojnim pritiscima, da sačuvamo nacionalni ponos i dostojanstvo i izbegnemo bes velikih, jer ti veliki taj bes obično iskaljuju na malima. Gledaćemo da sačuvamo i odbranimo zemlju a da nam obraz ostane neukaljan“, zaključio je Vučić.