Vesti
Politika
Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU u vezi sa Ukrajinom: Po ovom pitanju smo potpuno usaglašeni sa odlukom Saveta Evrope
17.03.2022. 01:00
Izvor: Blic
Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU u vezi sa Ukrajinom: Po ovom pitanju smo potpuno usaglašeni sa odlukom Saveta Evrope
Srbija se po prvi put pridružila restriktivnim merama EU povodom situacije u Ukrajini još od izbijanja krize 2014. godine. Kako piše portal European Western Balkans (EWB), Srbija se usaglasila sa odlukom Saveta Evropske unije kojom se produžava važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, za koga se veruje da je ruski državljanin, i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014.
Ovo se navodi u Deklaraciji Visokog predstavnika Evropske unije objavljenoj na sajtu Saveta EU 12. marta 2022 godine. Kako je portalu EWB nezvanično potvrđeno iz Evropske službe za spoljne poslove, Srbija se uskladila sa ovom Odlukom zajedno sa Crnom Gorom, Albanijom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.
Kako se navodi u Deklaraciji, ove zemlje postaraće se da njihove nacionalne politike budu usklađene sa Odlukom Saveta.
Sankcije Janukoviču i ostalima su prvi put uvedene u martu 2014. godine Odlukom Saveta EU a zatim produžavane svake godine. Kao razlog za uvođenje sankcija navodi se "zloupotreba državnih resursa i kršenje ljudskih prava" u vreme ukrajinske krize 2013-2014. koja je dovela do aneksije Krima i proglašenja nezavisnosti Donbasa i Luganska.