Vesti
Politika
Čolović: Sliku na beogradskim izborima može da promeni 500 ili 1.000 glasova
04.04.2022. 20:00
Izvor: RTS
Čolović: Sliku na beogradskim izborima može da promeni 500 ili 1.000 glasova
Što se tiče parlamentarnih izbora već možemo da definišemo koliko je koja lista osvojila mandata, ali kada je reč o beogradskim izborima tu još može da se desi da neki mandat pređe na jednu ili drugu stranu, a imamo i jednu stranku koja je blizu cenzusa, kaže za RTS Ivo Čolović iz Cesida.
Prema rečima Ivana Čolovića, kada je reč o parlamentarnim izborima, lista SNS-a ovog puta nema apsolutnu većinu i očekuje nas zanimljiv postizborni period. Na predsedničkim izborima je situacija potpuno jasna i neće biti drugog kruga."Nacionalne manjine, koje su i do sada bile u koaliciji sa SNS-om, ponovo su viđene za formiranje većine u parlamentu. Ne treba zaboraviti ni SPS koji je poslednjih 10 godina bio koalicioni partner SNS-u", rekao je Čolović gostujući u "Beogradskoj hronici".
Kada je reč o beogradskim izborima, sa procenama su oprezniji jer, kako kaže, Cesid i druge nevladine organizacije izbore posmatraju na reprezentativnom uzorku, dok Gradska izborna komisija broji sve.
"Možda će neki mandat preći na jednu ili drugu stranu, a imamo i jednu stranku koja je nadomak prelaska cenzusa i zato smo oprezni. U ovom momentu deluje da prehodna vlast ima i ovaj put većinu, ali čak i 500 i 1.000 glasova može da promeni sliku", rekao je Čolović.
Govoreći o postizbornim koalicijama, Čolović kaže da ne treba zaboraviti dosadašnju koaliciju SNS-a i SPS-a, a ukoliko to ne bi bilo dovoljno verovatno bi se pregovaralo i sa nekom od lista sa desnog centra.
"Ne treba isključiti ni pregovore sa nekim drugim, ako bi njihovi uslovi bili ispunjeni. Što se opozicije tiče, čini mi se da su najviše dobile liste okrenute ka desnom centru. Teško je govoriti o formiranju koalicije isključivo od opozicionih stranaka, a bez SPS-a", rekao je Čolović.
Govoreći o samom izbornom procesu i gužvama koje su se stvarale na biračkim mestima, Čolović kaže da su ovo bili složeni izbori na tri nivoa, a da su građani pokazali veliko interesovanje da glasaju i odlučuju.
"Građani su pokazali da žele da glasaju, da odlučuju, a birački odbori su mnogo oprezniji i sporije se odvijao ceo proces. Imate biračka mesta od svega 10-15 kvadrata, a može da bude i do 50 ljudi koji su u tom prostoru, a nisu birači. Imali ste konstantan priliv birača, od gotovo pet odsto u svakom satu što se do sada maltene nije događalo", objasnio je Čolović.
Očekuje da u roku od 96 sati i RIK i GIK obrade sve podatke i da se u zakonskom roku od 90 dana formira izvršna vlast.