Vesti
Politika
Pomoćnica američkog državnog sekretara dolazi u Beograd
22.04.2022. 20:00
Izvor: Politika
Pomoćnica američkog državnog sekretara dolazi u Beograd
Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, posetiće Zapadni Balkan od 25. do 29. aprila, a u Prištini i Beogradu će boraviti 25. i 26. aprila, saopštila je danas američka ambasada u Srbiji. Poseta Donfrid biće iskoršćena da se razmotre izgledi za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržavaju, uz podršku EU, „ka sporazumu o normalizovanim odnosima usredsređenim na međusobno priznavanje”.
Donfrid će u Beogradu boraviti 26. aprila, kako bi, navodi se u saopštenju, pozvala Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet, kao i da razgovara o mogućnostima dalje energetske diversifikacije. Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze Amerike i Srbije, saopštila je američka ambasada, prenosi Tanjug. Donfrid će ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.
Prvog dana posete, 25. aprila, Donfrid će u Prištini zahvaliti na tome što je Kosovo pružilo utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima i podstaći rad na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u evropske i evroatlantske institucije, saopštila je američka ambasada.
Tokom turneje po Zapadnom Balkanu, pomoćnica američkog državnog sekretara razgovaraće i sa zvaničnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.