Vesti
Politika
Grbović: Ujedinjeni za Srbiju još samo formalno koalicija
25.04.2022. 20:00
Izvor: Danas
Grbović: Ujedinjeni za Srbiju još samo formalno koalicija
Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije postoji možda još samo formalno, ali suštinski ona više ne postoji, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, koji je i očekivao „da ta koalicija, nažalost, neće opstati na duže staze“.
Jednostavno, neke članice su odlučile da postojanje te koalicije oroče do 3. aprila uveče, objasnio je Grbović u serijalu Kvaka 23 i podsetio da su, posle izbora, pre svega iz Narodne stranke krenuli signali da oni više ne žele da budu deo tog društva.
Kao glavnog krivca su označili upravo Dragana Đilasa zbog njegovog susreta sa Aleksandrom Vučićem, objasnio je Grbović u razgovoru sa Zoranom Sekulićem i naglasio da opozicija i vlast moraju da imaju neku vrstu dijaloga.
U našoj javnosti postoji problem da bilo ko razgovara sa Vučićem, što generalno ni u jednom društvu nije dobro, ocenio je Grbović i konstatovao da je uglavnom odgovornost vlasti što dijaloga sa opozicijom do sada nije bilo.
Sa druge strane, kako je napomenuo, „malo je odgovornost i ovog našeg dela opozicione javnosti, jer je svako ko je pomislio da razgovara sa drugom stranom bio etiketran na različite načine“.
Grbović je bio za to da se razmisli da li bi razgovor sa Vučićem trebalo održati u ime koalicije, u nekom drugom, širem formatu i da li bi na taj sastanak, uz Đilasa, mogao da ide još neko, ali je konsenzus o tome bio nemoguć.
„Na kraju je ostalo to jedno jedino rešenje kome je Đilas legitimno pribegao da ide i razgovara kao predsednik svoje organizacije“, predočio je on i dodao da ne može nekome da prigovori što to uradio u ime svog članstva i svoje organizacije.
Taj potez nije naročito problematičan, ništa naročito loše iz svega toga ne možemo da dobijemo, smatra Grbović, koji ne veruje da je iza zatvorenih vrata bilo nekih konspirativnih razgovora i zavera, jer ni Đilas, niti Vučić, „nemaju ni računicu, niti bi se time bavili“.
Upitan koji su glavni uzroci raspada opozicionih koalicija, da li su to ideologija, drugačiji prioriteti ili sujete, on je odgovorio da ne može ništa od toga da se isključi i da potencira samo jedno. Sve to je kumovalo tome da dođe do ovakvog epiloga, rekao je Grbović i ukazao da vrednosne razlike pre ili kasnije dođu na naplatu.
On ne očekuje da će se na izborima u Beogradu, čije je ponavljanje najavljljeno, nastupiti u istom formatu, ne zato što ima lično nešto protiv bilo koga, već misli da bi bila uvreda inteligencije birača „ako bismo rekli – ovo sad je to pravo i iskreno, a ono pre tri meseca to zaboravite“.
Cela politička scena ide ka polarizaciji, sve će se stranke jasno pozicionirati i to će biti binaran izbor kada budemo govorili o evropskom putu Srbije i kada se bude stavila na sto tema jasnog i decidiranog određenja prema onome što se u Ukrajini desilo, procenio je Grbović.
Prema njegovom viđenju, onda će verovatno doći do nepremostivih razlika, pa će svako moći da traži partnera samo u onom delu političke scene u koji se i sam svrstao.
Na ovoj strani gde će biti PSG, to je proevropska strana sasvim sigurno, biće i Stranka slobode i pravde, makar deo grupacije Moramo, „Ne davimo Beograd sasvim sigurno i Nebojša Zelenović sasvim sigurno, verujem i Demokratska stranka“, predvideo je Grbović.Da li će sve te organizacije moći da idu zajedno na te izbore ili će se od toga praviti dve kolone, to je već stvar neke tehnike, taktike, dogovora, mogućnosti ili nemogućnosti dogovora, obrazložio je on, uveren da taj deo opozicione scene nema razloga da se plaši novih izbora u Beogradu.