Vesti
Politika
Vučić: Donosiću odluke u interesu Srbije, a ne zapada i istoka; Država čini sve da građani što manje osete krizu
30.04.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić: Donosiću odluke u interesu Srbije, a ne zapada i istoka; Država čini sve da građani što manje osete krizu
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija donela svoje zaključke o sukobu u Ukrajini i sankcijama Rusiji na Savetu za nacionalnu bezbednost i da ne želi da se obazire na tvrdnje jednih ili drugih političara o tome hoće li uvesti sankcije Rusiji ili ne
O nagađanjima kada će i da li će uvesti sankcije, kaže nije govorio ni senator (Kris) Marfi kako je u medijima protumačeno njegovo (Marfijevo) pisanje na ličnom blogu o razgovoru sa Vučićem, već se govorilo o drugoj temi.
"Takvu izjavu dobićete i od američke delegacije, a bilo je više od 20 ljudi na sastanku", rekao je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako je u Srbiji glavna tema uvođenje sankcija Rusiji.Vučić je rekao da će o sankcijama Rusiji više govoriti 6. maja, ali da ima onih koji nemaju odgovornost i sa lakoćom govore o tome, jer ih ne interesuje da li će Srbija sutra imati da jede i da li će moci da preživi.
Nema prijateljstva u međunarodnoj politici, večni su samo interesi, rekao je Vučić i ukazao da treba da gledamo svoju zemlju.
On je ukazao da je u pitanju svetski sukob, i politički i ekonomski i da stižu veoma sofisticirani pritisci i pretnje.
"Molim ljude da razumeju i vide koliko se država bori dnevno da sačuva životni standard i da ne primete šta se dešava", poručio je Vučić.
On je istakao da Srbija mora da vodi odgovornu politiku, politiku razvoja i napretka, i da se rukovodi isključivo svojim interesima.Predsednik Srbije poručio je da će donositi odluke odluke u skladu sa interesima Srbije i njenih građana, a ne u interesu zapadnih i istočnih ambasada.
''Baš me briga i za Amerikance, Ruse, Evropljane i za sve ostale. Donosiću odluke u skladu sa interesima Srbije makar sam na svetu ostao, izabran sam i tako ću ovih pet godina da donosim odluke, u korist Srbije i njenih građana'', rekao je Vučić novinarima.
Na pitanje TV N1 o navodima iz autorskog teksta američkog senatora Krisa Marfija, koji je nedavno posetio Beograd, da mu je Vučić rekao da ga pozove za 60 dana i proveri da li je učinio ono što mu je rekao da će učiniti, predsednik Srbije je kazao da je Marfi precizno preneo njegove reči, ali da to nije imalo nikakve veze sa sankcijama Rusiji.
''To nije imalo ama baš nikakve veze sa sankcijama. Niti je u tom delu razgovor bio o sankcijama, ticalo se jednog specifičnog projekta'', naveo je Vučić.
Dodao je da mu ne pada na pamet da se bilo kome pravda, pa ni medijskoj kući koja je postavila to pitanje.
''Računam da biste vi bili najsrećniji da uvedem sankcije danas, na tome insistiraju svi koje ste podržavali tokom kampanje, pa i vaš vlasnik. Svi insistirate na sankcijama, a meni biste držite moralne pridike valjda što ih nisam uveo ili što ću da ih uvedem za još dva meseca'', kazao je Vučić i naveo je da se pominjanje dva meseca odnosilo na ''nešto sasvim drugo''.
Ocenio je da politički akteri ne razumeju kolika je velika opasnost sve što se oko nas dešava navodeći da svi, i s leva i s desna pokušavaju da, kako kaže, na brutalan politički način iskoriste užasnu situaciju umesto da se zajednički, ujedinjeno i jedinstveno čuva zemlja.
'''Niko se tu ne sekira, niko sa desna se ne sekira ukoliko uvedemo sankcije, oni bi se radovali i rekli da oni ne bi nikad. A ovi drugi, koji su za sankcije, se takođe nadaju da nećemo da uvedemo da bi mogli da idu po zapadnim ambasadama i da govore da su partneri i da oni dođu na vlast'', rekao je Vučić.Predsednik Srbije izjavio je da Srbija izvozi oružje svugde gde je dozvoljen krajnji korisnik (''end user'') i naveo da je Srbija isporučivala mine zemljama kao što je Poljska koja je, kako kaže, legitiman i legalan krajnji korisnik.
Vučić je to rekao novinarima na pitanje otkud srpske mine na ukrajinskom ratištu proizvedene 2018.godine uz konstataciju novinara da je Vučić tvrdio da je Srbija poslednji put, ne direktno, izvezla mine Ukrajini, 2016.godine.
Naglasio je da od isporuka mina živi nekoliko srpskih fabrika, Valjevo i Čačak, i nekoliko drugih fabrika koje, kaže, moraju da obezbede barut i sve drugo što je potrebno, kao što je fabrika u Lučanima i drugim mestima.
''Vi u stvari hoćete da nam zabranite da se bavimo proizvodnjom oružja , eksploziva, da izvozimo. Nije to proizvodnja cipelica za baletane, to je oružje, ne razumem šta hoćete od nas'', rekao je Vučić u Batajnici gde je prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije "ŠTIT 2022" na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".
Upitao je da li se Srbiji prebacuje što je jedina zemlja koja neće da daje oružje nijednoj strani i koja se ponaša na najodgovorniji i najozbiljniji način, želi prestanak rata, a ne nastavak sukoba.

''Jel nam to zamerate pa ste setili da ima mina koje smo dali Poljskoj kao konačnom ''end user'', pa je to završilo u Ukrajini, Ne razumem šta je smisao tog pitanja'', rekao je Vučić.

Nemam prevelikih očekivanja od razgovora u Berlinu

Od susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom očekujem da saslušam primedbe na ponašanje Srbije i da imam priliku da kažem stav Srbije, rekao je Vučić.

On je na pitanje novinara šta se može očekivati od razgovora u Berlinu gde je pozvan i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ali i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak rekao da nema šta dobro da se očekuje i da nema prevelika očekivanja.

"To je sve, ni loše ni dobro. Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija", rekao je Vučić.
Ukazao je da situacija što se tiče KiM nije dobra, i da sve ide ka tome da Srbi odande budu oterani a da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.
"Veliki sam skeptik u tom pogledu", rekao je Vučić.
On je dodao i da ima veliku strepnju ne samo zbog neodgovornosti i neozbiljnosti Kurtija, već više zbog mnogih na zapadu koji podržavaju takvu politiku.
Situacija na KiM je dramatična, a srpski narod pod snažnim pritiskom, jer mnogi situaciju u Ukrajini hoće da iskoriste da bi uticali na Srbe da nešto prihvate.
"Nemamo šta dobro od razgovora o KiM da očekujemo jer i ne razgovaramo, ne svojom željom već željom onih koji ne žele da primene ni ono što su potpisali pre devet godina. Niko njih i ne tera, ali teraju nas, od tablica do svega drugog što je sporedno u Briselskom sporazumu. A ono što je važno i ne pominju ili daju objašnjenje da će se o tome govoriti nekada", naveo je Vučić.
On je ocenio da je u pitanju pokušaj da se završi posao, da se Srbi sa KIM proteraju ili nateraju da prihvate nezavisnost i da Srbija prizna nezavisnost.
"To ne možemo da ispunimo. Veliki sam skeptik, iako podržavam stvarni dijalog. Danas sa Kurtijem taj dijalog ne postoji", ocenio je Vučić i dodao i da je vreme naređivanja prošlo.