Vesti
Politika
Predsednik Srbije sutra u jednodnevnoj poseti Grčkoj
03.05.2022. 02:00
Izvor: Alo
Predsednik Srbije sutra u jednodnevnoj poseti Grčkoj
U grčkom gradu Aleksandrupoliju sutra će u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti obeležen početak radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG).
Ceremoniji će, kako je najavio Evropski savet, prisustvovati predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.
Tokom posete, Vučić će se sastati sa Kirjakosom Micotakisom, premijerom Grčke, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.
Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.
Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.
Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.
Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diverzifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.