Vesti
Politika
Dačić u razgovoru sa Tomasom Šibom: Članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije
10.05.2022. 02:00
Izvor: Danas
Dačić u razgovoru sa Tomasom Šibom: Članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorom Nemačke u Bepgradui Tomasom Šibom o aktuelnoj situaciji u Evropi i na Zapadnom Balkanu, ali i daljem razvoju srpsko-nemačkih bilateralnih odnosa, saopšteno je iz parlamenta.
Kako se navodi, Dačić je izrazio zadovoljstvo što su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke na veoma visokom nivou, o čemu svedoči intenzivna razmena poseta visokih zvaničnika dve zemlje, ii dodao da je Srbija otvorena i spremna za dalji razvoj saradnje, naročito na privrednom planu.
On je takođe podvukao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije i da je Srbija spremna da nastavi proces neophodnih reformi kada se za to steknu uslovi, i da se nada da će imati podršku Nemačke na tom putu.
Ambasador Šib je rekao da je područje Zapadnog Balkana značajno za EU i da Nemačka nastavlja da podržava proces evropskih integracija Srbije, kao i da se zalaže za nastavak procesa dijaloga između Beograda i Prištine.
U svetlu aktuelne globalne krize, ambasador Nemačke je pozdravio odluke Srbije prilikom nedavnih glasanja u UN, kao i odluku da uputi humanitarnu pomoć Ukrajini, dodaje se u saopštenju.