Vesti
Politika
Brnabić sa ambasadorom Francuske o svetskim temama, odnosima i investicijama
17.05.2022. 20:00
Izvor: Danas
Brnabić sa ambasadorom Francuske o svetskim temama, odnosima i investicijama
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom o svetskim temama, bilateralnim odnosima i novim francuskim investicijama u Srbiji.
Košar je premijerku Brnabić informisao o dosadašnjim rezultatima francuskog predsedavanja Evropskoj uniji u izmenjenim međunarodnim okolnostima i apostrofirao pažnju koju Francuska posvećuje Zapadnom Balkanu, saopštila je Vlada Srbije.
On je potvrdio održavanje Konferencije EU–Zapadni Balkan u junu, na kraju francuskog predsedavanja Uniji i pozvao Vladu Srbije da uzme aktivno učešće u njenoj realizaciji, navodi se.
Košar je, kako se navodi, rekao da na polju bilateralnih odnosa „dominiraju dobre vesti“ i ukazao na povećano interesovanje Francuske agencije za razvoj za investiranje u Srbiji.
Govorio je i o dobrim potencijalima saradnje u nizu oblasti, uključujući obrazovanje i energetiku, kao i o interesovanju drugih francuskih kompanija za investiranje u Srbiji, dodaje se.
Brnabić je čestitala francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na novom mandatu, navodeći da je njegov reizbor od „izuzetne važnosti“ ne samo za Srbiju i Zapadni Balkan, već i za stabilnost čitavog evropskog kontineta i EU, navodi se i dodaje da je premijerka čestitku uputila i novoj predsednici vlade Francuske Elizabet Born.
Ona je kazala da građani Srbije imaju „poseban odnos poštovanja i emocija“ prema Francuskoj i da je zato važno da se o svim temama otvoreno razgovara, „posebno imajući u vidu to što Pariz iskreno prepoznaje specifičnu poziciju Beograda u svetlu aktuelnih dešavanja“, piše u saopštenju.
Brnabić je u tom kontekstu istakla „principijelnu poziciju“ Srbije prema neophodnosti poštovanja međunarodnog prava i „podsetila da se Srbija u Ujedinjenim nacijama o tome nedvosmisleno izjasnila“, dodaje se.