Vesti
Politika
Vučić se sastao sa patrijarhom i arhijerejima zbog Kosova i Metohije: Najžešći pritisci, biće sve teže
18.05.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić se sastao sa patrijarhom i arhijerejima zbog Kosova i Metohije: Najžešći pritisci, biće sve teže
Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i oko Kosova i Metohije i da se zbog najžešćih pritisaka sastao sa arhijerejima SPC kako bi čuo i njihovo mišljenje.
"I tu će biti sve teže sačuvati naše interese zato što će pritisci biti najžešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne sile rade na tome da ubrzano se reši kosovsko-metohijski čvor, sa ciljem da bi izbili argument iz ruke predsedniku Rusije", rekao je Vučić.
I nemojte da imate nikakve sumnje u to, to je nešto što čujem na svakom mestu, gde god da sam bio u Evropi i zapadnom svetu, rekao je Vučić.
"Naravno Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, logično ponašanje, za nas je to sve samo dodatni teret i dodatna muka", istakao je Vučić.
Podsetio je da smo mi jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije Rusiji i istakao da se nalazimo pod ogromnim pritiskom.
"To nam pravi velike probleme, koji nisu mali i biće sve veći. Zato nam je potrebno da čujemo i vaše stavove", dodao je Vučić.
Vučić je zahvalio arhijerejima SPC što su prihvatili da budu njegovi gosti u Predsedništvu i razgovaraju sa njim i mimo kamera o veoma važnim pitanjima za srpski narod i građane Srbije.
Naglasio je da u razgovoru sa njima predstavnici vlasti mnogo nauče i uvek dobiju novu nadu i energiju, kao i veću veru da sa još većom ozbiljnošću i odgovornošću nastave da menjaju budućnost.
Vučić je obraćajući se Porfiriju rekao da je on dostojan prestola Svetog Save i zahvalio na pažnji koju poklanja državi i problemima sa kojima se suočavamo.
Predsednik je napomenuo da nam danas više od svega nedostaje mir.
"Mi ne tražimo mir samo za sebe već za celo čovečanstvo. Od koga dodatno tražiti mir, ako ne od Boga", dodao je Vučić.
Predsednik je kazao da država, ipak, ima bolje informacije i bolje sagledava stvari koje mogu da se dogode u narednih šest meseci.
"Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. I kada biste izašli napolje, ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovom trenutku. A da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom- da. To ne krijem ni od naših građana i ne mogu to ni od vas", rekao je Vučić.
Kaže da je imao mnogo sastanaka u vezi sa pripremama za zimu i da će teško biti ono što ljudi smatraju da se podrazumeva, da će biti dovoljno struje, nafte i gasa.
"Biće teže nego ikada", dodao je Vučić.
Kazao je da je u prethodnih nekoliko dana imao puno sastanaka sa mnogo svetskih lidera.
"Neki od njih predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred, a čak i tokom Drugog svetskog rata, na nivou celog sveta, a posebno u Africi i Evropi", naveo je Vučić.
Istakao je da naša zemlja vrši sve pripreme da uradimo sve što možemo.