Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Struja u Srbiji će morati da poskupi
21.05.2022. 20:00
Izvor: Sputnik
Vučić: Struja u Srbiji će morati da poskupi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti „preko noći“, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.
Vučić je rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, ali više nije od kako je izbila kriza u toj zemlji, kao i u Gruziji.
„Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako“, rekao je Vučić.
On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“.
Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.
Vučić, koji je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvorio Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo.
Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Đerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori.
„Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčvršću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić.