Vesti
Politika
Vučić iz Davosa "Jedna i jedina tema ovde je Ukrajina"
24.05.2022. 20:00
Izvor: Blic
Vučić iz Davosa "Jedna i jedina tema ovde je Ukrajina"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Davosu, gde prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.
Vučić je rekao da je u Davosu jedna i jedina tema Ukrajina i sve što se tamo zbiva, a sve ostalo je skrajnuto.Kako kaže, danas je razgovarao sa mnogo svetskih i ekonomskih lidera.
- Nemam pravo da govorim o čemu smo razgovarali. To je naš posao i svi dele zabrinutost za to šta će se zbivati u svetu i kako da pronađu rešenje za sebe - kako da kupe što više hrane i uglja. Gledaju da nađu rešenje za naftu, gas. Ukrajinci su zauzeli rusku kuću i sada tu predstavljaju njihove zločine. Ove godine je Davos obeležen ukrajinskim bojama, što je očekivano - naveo je Vučić.Predsednik je prokomentarisao i susret sa Aljbinom Kurtijem.- On će reći kako će mali Putin po nalogu velikog Putina da provodi ratove na Balkanu i to je to, to je ta retorika. Ja ću da govorim žestoko i to je to. Meni je važno da sam ovde imao mnogo važne susrete i da svi gledaju sebe, kako će da prežive ovu krizu i važni su mi ti razgovori - rekao je Vučić.
Srbija za sada pronalazi rešenja u teškoj situaciji, kaže predsednik.- Neki kažu da neće biti razgovora sa Putinom - ok, mi smo mala zemlja, možda i ne bude. A šta će reći ako se razgovor dogodi - onda će da kažu eno ga zlikovac razgovara sa Putinom, treba njemu da uvedete sankcije. Reći će "Odakle njemu pravo da razgovara o tome kako že Srbija da preživi i kakvu će cenu za gas da plaća kad jedino treba da budete na strani Ukrajine i da ne tražite ništa za sebe" - šta god da učinite vi ćete biti krivi. Imate 30 nepoznatih i gledate kako da rešite svaku najbolje za našu zemlju. I kako ćete sproveti gas i hoćemo li imati gas? Da nismo izgradili gasovod kroz Srbiju - šta bi bilo? To smo uradili ogromnim novcem građana Srbije, da uštedimo da izgradimo nešto što je važno. Sada čekamo novi paket sankcija iz Evrope, da vidimo da li će se to nekako na nas odraziti. Sve ćemo to da rešavamo i obezbedićemo ljudima da imaju mirnu i normalnu zimu - kaže Vučić.
Naš posao je da vredno i teško radimo, zaključio je predsednik.