Vesti
Politika
Dačić: Vučić u utorak polaže zakletvu za drugi predsednički mandat
26.05.2022. 20:00
Izvor: RTV
Dačić: Vučić u utorak polaže zakletvu za drugi predsednički mandat
BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za utorak, 31. maj, u 11 sati, posebnu sednicu parlamenta na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiti zakletvu za drugi predsednički mandat.
Dačić je za Tanjug rekao da je sazvao 11. posebnu sednicu aktuelnog saziva Skupštine na osnovu člana 114, stava 3, Ustava Srbije, navodeći da je tom odredbom predviđeno da predsednik Republike pred poslanicima polaže zakletvu prilikom stupanja na dužnost.
"Kao što je uobičajeno, predsednik će položiti zakletvu i obratiće se poslanicima ako bude želeo", kazao je Dačić i dodao da na posebnoj sednici nije predviđena diskusija.
Dačić je rekao da 31. maja Vučiću počinje drugi predsednički mandat i da je, imajući u vidu da novi saziv parlamenta još nije konstituisan jer izborne radnje još nisu završene, polaganje zakletve pred aktuelnim sazivom Skupštine.
Naveo je da će na sednici biti predočen izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja i da će biti pozvane, kako kaže, adekvatne zvanice, kao što je uobičajeno prilikom polaganja zakletve predsednika Republike.
"Time počinje Vučićev novi petogodišnji mandat. Ja mu još jednom čestitam na izboru i želim puno uspeha u interesu građana Srbije, Republike Srbije i srpskog naroda u celini", rekao je Dačić.
Vučić je 3. aprila pobedio u prvom krugu na redovnim predsedničkim izborima sa 58,59 odsto od ukupnih glasova izašlih birača.
Mandat je započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine.