Vesti
Politika
Srbija i Azerbejdžan potpisali Sporazum o saradnji u oblasti energetike
01.06.2022. 20:00
Izvor: Danas
Srbija i Azerbejdžan potpisali Sporazum o saradnji u oblasti energetike
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega u gasnom sektoru i energetskoj tranziciji, doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dve države.
Ona je posle potpisivanja sporazuma između Vlade Azerbejdžana i Vlade Srbije o saradnji u oblasti energetike i rudarstva i razgovora sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim u Bakuu rekla da će dobri politički odnosi dve zemlje pomoći da se dodatno unapredi saradnja u energetici.
„Dobre političke odnose prati i ekonomska saradnja, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali postoji prostor da saradnju podignemo na viši nivo, naročito u oblasti energetike i sporazumom ćemo dodatno ojačati saradnju, pre svega u gasnom sektoru, budući da je Južni gasni koridor važan za snabdevanje cele Evrope i diverzifikaciju ruta i snabdevača“, izjavila je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.
Ona je podsetila da je započeta izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će biti završena iduće godine i koja će omogućiti da Srbija dobija gas i iz Azerbejdžana.
„Očekujemo da aktiviranjem novih nalazišta u kojima su potvrđene rezerve prirodnog gasa u Kaspijskom regionu Srbija obezbedi za svoje potrebe dodatne količine prirodnog gasa, a isto tako i izgradnjom interkonekcija postane tranzitna ruta, čime dodatno povećavamo stabilnost i bezbednost Srbije, kao i regiona“, rekla je Mihajlović.
Istakla da sporazum koji je potpisan otvara prostor za saradnju i u delu koji se tiče električne energije, budući da Azerbejdžan ima viškove u njenoj proizvodnji, unapređenja energetske efikasnosti i povećava mogućnosti za razmenu iskustava i tehnologija i novih investicija u obnovljim izvorima energije (OIE).

„Takođe, dogovorili smo formiranje manjih radnih grupa, kako bismo na ekspertskom nivou došli do zajedničkih odluka i rešenja“, rekla je Mihajlović.
Ona je istakla da prijem srpske delegacije u Bakuu i razgovori koje je imala pokazuju međusobno poštovanje i razumevanje i jesu osnova za brži razvoj saradnje dve države koje ove godine obeležavaju četvrt veka bilateralnih diplomatskih odnosa.
„Interkonekcija Srbija-Bugarska otvara brojne mogućnosti za saradnju u gasnom sektoru i radna grupa koju ćemo formirati baviće se najviše ovom temom, ali takođe sam saglasan sa Vama da bi trebalo da razgovaramo o svim energetskim sektorima, ne samo kada je reč o gasu, već i kada je reč o OIE, elektroenergetici“, rekao je Šahbazov.