Vesti
Politika
"Preduzetnici iz Nemačke pomno prate stav Srbije" Ambasador Šib: Očekujemo da stanete u odbranu EU vrednosti, Kosovo i Ukrajina nisu za poređenje
05.06.2022. 20:00
Izvor: Blic
"Preduzetnici iz Nemačke pomno prate stav Srbije" Ambasador Šib: Očekujemo da stanete u odbranu EU vrednosti, Kosovo i Ukrajina nisu za poređenje
Uoči posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib istakao je da je najvažnije da Srbija, kao zemlja kandidat, "rame uz rame" sa EU brani zajedničke vrednosti.
U intervjuu Politici, Šib je rekao da je ključna poruka da se Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana pridaje veoma veliki značaj.
- Njihova integracija u EU jeste i ostaće naš cilj - rekao je ambasador, dodajući da raduju mnogobrojne posete nemačkih političara proteklih meseci.
Šib je naveo da Šolc planira da 10. juna dođe u Srbiju, kako bi se nadovezao na razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koje je vodio pre mesec dana u Berlinu.
- Napadački rat Rusije protiv Ukrajine je za sve nas svojevrstan test, gde moramo da pokažemo da EU i Zapadni Balkan, stoje rame uz rame - poručio je ambasador Nemačke.
Šib je naveo da je budućnost Srbije i regiona u EU i istakao da je EU zajednica istih vrednosti.
-Stoga očekujemo od Srbije, kao zemlje kandidata za pristup, zajedno s nama stane u odbranu tih vrednosti - rekao je nemački ambasador.
On je kazao da Srbija sama određuje dinamiku pristupa EU.
- Nemačka čini sve da Rusija shvati da ne može da dobije ovaj rat. Međunarodna solidarnost sa Ukrajinom je velika i siguran sam da će dalje rasti - rekao je Šib.
"Bitno da se preuzimaju i drugi stavovi EU"
Govoreći o sankcijama Rusiji, Šib je rekao da se Srbija kao kandidat za članstvo u EU obavezala da se priključi spoljnoj politici EU.
- Srbija se već priključila sankcijama protiv Belorusije i podržala je odluke Generalne skupštine UN u pogledu napadačkog rata protiv Ukrajine, kojim se krši međunarodno pravo. To su bili značajni koraci. Sada je bitno da se preuzimaju i drugi stavovi EU - rekao je on.
Šib je naveo da će se puno dejstvo sankcija ostvariti samo ako se nastupa zajedno.
- Izuzetno je važno da evropske zemlje idu tim putem jedinstveno. Podrazumeva se da to uključuje i Srbiju - istakao je on.
Šib smatra i da se situacije na Kosovu i sada na istoku Ukrajine nikako ne mogu uporediti.
"Nemačkim investicijama se uvode evropski standardi"
Govoreći o privrednoj saradnji, Šib kaže da angažovanje nemačkih kompanija u Srbiji daje povoda za radost i ističe da se nemačkim investicijama uvode evropski standardi u Srbiju.
-Iz mojih razgovora sa s preduzetnicima iz Nemačke znam da, s obzirom na ruski napadački rat protiv Ukrajine, pomno prate stav Srbije i njenu političku i ekonomsku orijentaciju - rekao je on.
Poručio je da će za dalji proces približavanja Srbije EU, a i za ekonomski razvoj Srbije, biti odlučujuće da EU i njeni pristupni kandidati u ovoj teškoj situaciji stoje rame uz rame i da brane zajedničke vrednosti.
- Radi se o tome da svi pošaljemo poruku u istom pravcu i da svi znaju da se ovaj rat, koji je Rusija započela ničim izazvana, ne može opravdati. Na tom temelju će moći da se nastavi i ovaj trend koji obema stranama donosi korist - rekao je Šib.