Vesti
Politika
Bliži se kraj izbora u Srbiji; Ponovljeno glasanje koči
07.06.2022. 20:00
Izvor: B92
Bliži se kraj izbora u Srbiji; Ponovljeno glasanje koči
Izborni proces u Srbiji još nije okončan zbog ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da objavljivanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora i zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine zavisi od toga da li će biti ponavljeno glasanje u Velikom Trnovcu, odnosno, da li će biti usvojen ili odbijen prigovor Koalicije Albanaca doline.
Dačić je za Tanjug rekao da, kada je reč o datumu konstitutivne sednice Narodne skupštine, "loptica nije u parlamentu" jer je, kako kaže, izborni proces još u toku.
Podsetio je da je posle ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu 27. maja Koalicija Albanaca doline podnela prigovor i zahtev za poništavanje izbora, koji je Opštinska izborna komisija odbila, nakon čega je Koalicija podnela prigovor Republičkoj izbornoj komisiji.
Kako kaže, okončanje izbornog procesa zavisi od toga da li će prigovor biti usvojen ili odbijen i podsetio da postoji i mogućnost sudske tužbe ako RIK odbije prigovor.
"Ako prigovor bude odbijen, onda ceo proces može da bude završen u narednih 10 dana, odnosno da bude formulisan izveštaj o konačnim rezultatima. A ako se izbori još jednom ponove, onda će sve trajati još nekoliko nedelja", pojasnio je Dačić.
Naveo je da po Ustavu i zakonu posle saopštavanja zvaničnih izbornih rezultata, odnosno kada bude usvojen izveštaj o konačnim rezultatima i kada stigne u parlament, teku rokovi od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice Skupštine.
"Ta sednica podrazumeva verifikaciju poslaničkih mandata. Ne mora da znači da se odmah biraju rukovodioci u parlamentu predsednik, potpredsednici i ostali", kazao je Dačić.
Dodao je da nakon konstitutivne sednice republičkog parlamenta teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije i da su to "najduži rokovi".
"Ali još nismo stigli do kraja izbornog procesa. To je delom i rezultat međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije, odnosno želje evroparlamentaraca i OEBS-a da se što više produže rokovi za prigovore i žalbe, rekao je Dačić.