Vesti
Politika
"Šta EU očekuje od Srbije?
09.06.2022. 20:00
Izvor: B92
"Šta EU očekuje od Srbije?
Evropska unija je projekat mira izgrađen na osnovu zajedničkih interesa, ali i na suštinskim vrednostima - vrednostima pomirenja na kontinentu.
Ovo je izjavio je danas šeg Misije u Srbiji Emanuel Žiofre i dodao da ne postoji nijedna alternativa proširenju EU na zemlje Balkana.
"Tu smo da pomognemo zemljama i društvima na Balkanu, bitno je pružiti konkretnu pomoć za integraciju", rekao je Žiofre na međunarodnoj konferenciji "Ka zajedničkoj evropskoj budućnosti Balkana: Istorijski i savremeni pogledi na regionalnu saradnju", koja se održava u Beogradu.Žiofre je rekao da je EU odlučila da donese plan o ekonomskim investicijama od 30 milijardi evra, a da su ove godine izdvojili oko tri milijarde evra za lokalne samouprave.
Ali, poručio je, potrebno je napraviti i politički izbor kako bi EU mogla da da odgovarajući podsticaj procesu integracije, te naveo da računaju na zemlje kandidate, svoje partnere i buduće države članice da budu uz EU u odbrani mira i poštovanju određenih pravila.
"S tim u vezi, očekujemo od Srbije da iskreno poštuje vrednosti i principe koje mi zajednički branimo i kroz našu inostranu politiku i politiku bezbednosti", kazao je Žiofre.