Vesti
Politika
Milion i po evra od Vlade Srbije za decu Ukrajine
15.06.2022. 20:00
Izvor: B92
Milion i po evra od Vlade Srbije za decu Ukrajine
Vlada Srbije donirala je UNICEF-u 1,5 miliona evra za hitno reagovanje na potrebe dece i porodica iz Ukrajine.
Iz UNICEF-a su uputili zahvalnost vladi na izdvojenim sredstvima koja će, ističu, obezbediti da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija, u Ukrajini i zemljama u okruženju.
U saopštenju UNICEF-a se podseća da je rat u Ukrajini izazvao masovno raseljavanje sa mogućim trajnim posledicama za generacije dece - skoro dva od tri deteta iz Ukrajine je raseljeno zbog borbi.
Dodaju da je tri meseca nakon početka rata, potrebno obezbediti humanitarnu pomoć za tri miliona dece u Ukrajini i više od 2,2 miliona dece u zemljama u kojima trenutno borave izbeglice.
"Deca pate, bivaju ranjena i traumatizovana su nasiljem koje ih okružuje. Mnoga od njih su videla stvari koje nijedno dete nikada ne bi trebalo da vidi, izgubili su svoje porodice, svoje domove, svoje škole - svet kakav poznaju", upozoravaju iz UNICEF-a.
Vlada Srbije donela je 9. juna odluku da uputi novčanu humanitarnu pomoć za decu i izbeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona evra.
Za pomoć deci Ukrajine izdvojena su sredstva u iznosu od 1,5 milion evra, preko UNICEF-a, dok je isti iznos predviđen i za pomoć izbeglicama iz te zemlje, koji će biti uplaćen preko mehanizma Visokog komesarijata OUN za izbeglice - UNHCR.