Vesti
Politika
Srbija ima pun potencijal da napreduje ka EU: Brnabić razgovarala sa italijanskim šefom diplomatije Luidjijem di Majom
23.06.2022. 20:00
Izvor: Kurir
Srbija ima pun potencijal da napreduje ka EU: Brnabić razgovarala sa italijanskim šefom diplomatije Luidjijem di Majom
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luidjijem di Majom o unapredjenju bilateralnih odnosa, razvoju privredne i trgovinske saradnje, kao i o potencijalnim novim investicijama te zemlje u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Luidji di Majo je rekao je da je politika koju vodi Srbija značajna za stabilnost Zapadnog Balkana i pored izazovnih vremena u kojima živi Evropa, da Italija podržava Ukrajinu, ali i Srbiju i Zapadni Balkan na putu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.
Premijerka Brnabiće je rekla da Beograd veoma ceni stav Italije da Srbija ima pun potencijal da napreduje ka EU i da na svom putu može da računa na stalnu podršku prijateljske zemlje kakva je Italija.
Ona je ukazala da Italija kontinuirano i snažno pruža podršku Srbiji na evropskom putu i naglasila da reforme, bez obzira na sve izazove današnjeg vremena, Beogradu ostaju primarni zadatak, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.
Brnabić je takodje podvukla da su mir i stabilnost ragiona od ključnog značaja za privredni i ekonomski razvoj i da će zato Vlada Srbije učiniti sve kako bi se to i obezbedilo jer, kako je naglasila, nastavak i sprovodjenje reformi moguće je isključivo kada su garantovani mir i bezbednost celog regiona.
Premijerka je ukazala da je inicijativa Otvoreni Balkan, primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, i izrazila uverenje da je reč o najboljem načinu za pripremu država za članstvo u EU, ali i prilika da se dostignu standardi Unije i pre formalnog učlanjenja.
Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je naglasila da zvanični Beograd ostaje u potpunosti posvećen tom dijalogu, o čemu svedoči i nedavno postignut dogovor o mapi puta za primenu sporazuma o energetici.