Vesti
Društvo i ekonomija
Račun sada ide uz svaki ček. Evo kako po novoj fiskalizaciji izgleda kupovina na rate
26.06.2022. 20:00
Izvor: Blic
Račun sada ide uz svaki ček. Evo kako po novoj fiskalizaciji izgleda kupovina na rate
Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansije, ako se bilo koja roba kupuje na čekove (kod kojih је kao dogovoreni datum izdavanja navedeni datumi koji su kasniji od datuma prometa dobara u slučaju prodaje na rate) potrebno je da prodavac za prodatu robu izdaje fiskalni račun kada dospeva rata.
- Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine, piše u Biltenu.
Takođe, u Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa tj. mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.
Takođe, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu.