Vesti
Politika
Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja: Vidovdan je naša golgota i naše vaskrsenje
28.06.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja: Vidovdan je naša golgota i naše vaskrsenje
BEOGRAD - Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je Vidovdan i naša golgota, i vasrksnuće, moralno i duhovno.
Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, predsednik je poručio da već vekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja - da li slavimo pobedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor.
"Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se menjaju, međusobno se potiru, čine kakofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna", rekao je Vučić.
Kako je naveo, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želi, ne da pruži konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kaže koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.
"Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvezda čiji sjaj pratimo bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode veće, ili rasuli na sitna plemena", ukazao je predsednik.
Kako je rekao, uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje - i kult u koji verujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i večnu inspiraciju da idemo dalje.
"Uvek je, baš na Vidovan kroz istoriju, sprski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena", poručio je Vučić, dodajući da ga je vladika Nikolaj opisao rečima da je:
"Vidovdan naša narodna golgota, a u isto vreme naše vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono je zaustavilo moralno raspadanje srpskog naroda, dala nam galeriju viteza vere, poštenja i požrtvovanja, koja vredi više od galerije mermernih kipova napravljenih u mirno doba od naroda koji nisu imali svoje Kosovo".
Vučić je poručio da su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju, kulturu, iskonske vrednosti, koji bi neki danas nazvali evropske, ali svakako srpske vrednosti, a ne "za maleno carstvo".
"Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na njega se pozivaju Dositej, Vuk i Njegoš u želji da objedine srpstvo", rekao je Vučić.Na Vidovdan se vidi bolje nego ikada da Srbija korača brzo napred, brže nego ikada u istoriji, da je nije lako zaustaviti na tom putu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić se, obraćajući se prisutnima,osvrnuo i na i predsednički mandati koji je dobio od građana i kazao da ne postoji veća čast od da dva puta zaredom osvojiti u prvom krugu tako veliko poverenje i podršku naroda, ali ni veća obaveza, a ni odgovornost od te, posebno u teškim vremenima kakva su danas.
"U svakoj reči koju sam izgovorio o Vidovdanu mogli ste da vidite kontradiktornost, sva pitanja sa kojima se suočavamo, a ne možemo odgovore da pružimo. Da li nam je danas potrebnija hrabrost da čuvamo sve što je naše, ili je potrebnija mudrost da gradimo i razvijamo se dalje, ili pak po malo jednog i drugog", rekao je on.
Rekao je da zna koliko danas nije popularno da se o tome govori, i koliko je lakše reći da moramo da se držimo samo hrabrosti, velike srpske kuraži."Ja bih rekao da kada delimo plate, penzije ljudi moraju da znaju da ih imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, pogledu usmerenom u budućnost naše zemlje, i privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske a, ni snažnije Srbije. Neretko govorim zbog toga, znajući da će mi oduzeti deo popularnosti, da moramo da idemo u Evropu i gledamo u Evropu da bi imali što danas imamo i budućnost za našu decu", podvukao je Vučić.
Istakao je da moramo imati istovremeno hrabrosti da njima u Evropi kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, hrabrost, i mišljenje koje ne mora da im se svidi.
Valjda je to Evropa različitosti, šarolikost pogleda na svet, dodao je on.
Srpskom narodu u Evropi, Americi, Australiji, svuda gde živi, poručio je da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo.
"Živimo u više država, imamo isti jezik i kulturu, Vidovdan kao praznik na praznicima. Na Vidovdan Srbi ne napadaju Srbe, prećutite kad vas neko napada, odgovorite mirom, trpeljivošću i strpljenjem. Veliki narodi poput nemačkog uspeli su da čuvaju sve što im je najvrednije i nije im bilo najvažnije u koliko zemalja žive", kazao je on.
Vučić je istakao da moramo da gledamo i druge narode koji žive sa nama, da imamo najbliže i najbolji odnos prema mađarskoj, bošnjačkoj braći, od Slovaka, Rumuna, Rusina do romske braće.
"Moramo da živimo zajedno u jednoj istoj zemlji, jednako bogati i siromašni, iste muke nas muče kako zimu da preživimo, sa istim nadanjima gledamo u budućnost. Danas na dan kada se sve vidi hoću da kažem da ćemo zajedno prebroditi sve teškoće, da ćemo umeti da podižemo Srbiju, da će Srbija biti uspešna zemlja, koja će umeti sa čuva svoju samosvojnost, tradicionalna prijateljstva, koja neće dozvoliti nikome da ugrozi njenu samostalnost, nezavisnost, da bude svoj na some i čuva svoje prezime", poručio je predsednik.
Istakao je da će, ako sme da bira, uvek birati put mudrosti umesto velike kuraži jer kako je rekao želi da nas ima više, da imamo dobru ekonomiju, da napredujemo brzo.
"Ali kada se javno odričem velike kuraži neće je biti manje od onoga što su nas preci zadužili. Neka živi narodno jedinstvo i naša prelepa Srbija", naglasio je Vučić.
Laureatima je poručio da su svojim delovanjem mnogo toga učinili za našu zemlju, neki sportskim dostignućima, neki perom.
Zahvalio im se i poručio da imaju veliku odgovornost pred sobom da nastave da podižu zemlju i narod.Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Takođe, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je i episkop budimski Lukijan Pantelić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u očuvanju identiteta srpskog naroda i crkve, kao i Slovačku evangelističku crkvu augzburške veroispovesti u Srbiji povodom 100 godina od osamostaljenja.
Povodom 185 godina rada, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovana je Gimnazija u Čačku, dok je za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, istim ordenom odlikovana Ljiljana Smajlović.
Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti pozorišne umetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.
Za zasluge u oblasti sporta, ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, kao i bivši fudbaler Velibor Bora Milutinović.Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković.
Povodom 100 godina postojanja, ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, dok je za naročite zasluge u oblasti kulture, istim ordenom odlikovano dečije pozorište Subotica.
Za zasluge u oblasti filmske umetnosti i promociju Srbije u svetu
ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.
Orden karađorđeve zvezde trećeg stepena dodeljen je za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja biblioteka u Doljevcu.
Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovana je Zorana Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević, dok je zlatnu medalje za zasluge i postignute rezultate na polju digitalizacije, dobio Marko Valder.
Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes, Andrea Bočeli.
Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.
Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Đaković.
Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" dobili su Saša Lalić, vatrogasac iz Zaječara, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i vatrogasac iz Zaječara Andrija Trifunović.
Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gde god živeli, svedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima, i ujedno svedočiti o tome koliko su voleli zemlju.
"Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, nove zvezde, mit iz kojeg stvaramo nove mitove, inspiracija koja rađa nove inspiracije. U Vidovdanu treba da tražimo svoju budućnost. A ako je neko to shvatio, to ste vi. Hvala vam u ime te budućnosti, u ime naše države i naroda, i našeg zajedničkog trajanja i držanja", naglasio je Vučić.Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi kazao je nakon što je primio orden Karađorđeve zvezde drugog stepena da je svako društveno priznanje mnogo više društvena obaveza nego nagrada i zahvaljujući u ime svih dobitnika poželeo da Srbija i svi ljudi u njoj i iz nje svaki novi Vidovdan dočekaju u sve većoj slobodi, miru, blagostanju i uspesima.
Stojković je na svečanosti povodom Vidovdana istakao da je velika čast na ovako veliki dan u Srbiji dobiti tako veliko priznanje i ukazao na to da će današnji dan i trenutak kada mu je predsednik Aleksandar Vučić uručio orden "ući u finalno takmičenje njegovih najdražih životnih uspomena".
"Priznanje koje sam danas dobio naslovljeno je na moje ime i prezime, ali ja ga razumem kao priznanje i svima onima koji su učestvovali u pobedama koje sam proslavljao, kao i u porazima iz kojih sam učio", kazao je Stojković.
Dodaje da su za ovaj trenutak zaslužni njegova porodica, timovi za koje je igrao, timovi koje je trenirao, mnogi saigrači, treneri, igrači, osoblje, još brojnija publika i navijači.
Navodeći da su odlikovanja često izraz podrške, Stojković je kazao da u ovom trenutku sa radošću prihvata orden kao podršku celoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije da nastavi dosadašnje uspehe i da na narednom svetskom prvenstvu postigne najbolje moguće rezultate.
"Ta podrška ne ide samo meni, već i svima onima sa kojima radim, stoga ću u ime svih onih koji Srbiju časno predstavljaju dati reč da ovu podršku koju su danas dobili neće izneveriti. Borićemo se i dati sve od sebe što možemo da Srbija bude ponosna na nas. Mi koji predstavljamo sportsku čast jedne male, ali za sve nas najveće zemlje na svetu", naglasio je Stojković.
Kako je rekao, kao čovek koji je učestvovao u mnogim teškim utakmicama uzeo je sebi slobodu da konstatuje da su ovo teška vremena istorijskog takmičenja i naveo da u njima Srbija može da ima povoljan rezultat samo ukoliko bude dovoljna jaka, mudra i dovoljno složna.
"Vidovdan nas stalno podseća koliko je važno da budemo tu jedni za druge, posebno onda kada je najteže", kazao je Stojković.Svečanost je počela izvođenjem himne "Bože pravde", a predsednik Vučić je u Palatu Srbija stigao sa suprugom Tamarom Vučić.
Među zvanicama, na prijemu su premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi među kojima su Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Nenad Popović, Ratko Dmitrović, Anđelka Atanasković, Siniša Mali, Vanja Udovičić, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Nikola Selaković.
Svečanosti prisustvuju i nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, drugi predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i verskih zajednica.
Na prijemu su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović predstavnici Srba iz Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević, gradonačelnici i predsednici opština iz cele Srbije.Prijemu prisustvuju i mnoge poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.