Vesti
Politika
Dačić: Srbija dosledna politici vojne neutralnosti bez obzira na rat u Ukrajini
01.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Dačić: Srbija dosledna politici vojne neutralnosti bez obzira na rat u Ukrajini
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da bez obzira na rat u Ukrajini ostaje dosledna toj poziciji i očekuje puno razumevanje NATO i članica NATO.
„Samo kao vojno neutralna, Srbija može u punoj meri da zaštiti svoje najviše interese, a to su stabilnost zemlje i ekonomski prosperitet“, rekao je Dačić na otvaranju konferencija „Mesto Srbije u evroatlantskoj zajednici“.
Dačić je rekao da je tema konferencije, u organizaciji Evroatlantskog saveta Srbije u Narodnoj skupštini, „aktuelna i važna imajući u vidu komplikovane međunarodne okolnosti“.
„Pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini je jasna i nepromenjena od prvog dana, zasnovana na poštovanju principa međuanrodnog prava“, rekao je Dačić.
Srbija ima uporište u međuanrodnom pravu za svoja otvorena pitanja od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, a to je pitanje Kosova, i od tog principa ne odustaje.
Dačić je dodao da Srbija ne namerava da menja svoju principijelnu poziciju i da ne može da radi protiv sebe i protiv principa koji jedini garantuju mir u svetu.
„Najteže je braniti principe, mnogo je lakše menjati politiku u skladu sa trenutnim interesima i tražiti ad hoc rešenja za probleme. Ali, na dugi rok možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese jedino ako čvrsto stojimo uz opšte prihvaćene principe u međunarodnim odnosima“, rekao je predsednik parlamenta.
Dačić je naveo i da Srbija želi da nastavi saradnju sa NATO istim i još većim intenzitetom jer je to, kako je rekao, i u interesu Srbije.
Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač pozvao je Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije prema Ukrajini, da obezbedi vojnu pobedu Ukrajini i učini šta može za pobedu Ukrajine, koja će biti i pobeda cele Evrope.
On je izrazio zahvalnost Srbiji koja je glasala za Rezoluciju u UN o osudi ruske agresiji na Ukrajinu i na gostoprimstvu koje je Srbija pokazala prema ukrajinskim izbeglicama.
Tolkač je rekao da su evroatlantske integracije vitalni interesi i Ukrajine i Srbije.