Vesti
Politika
Ko vodi u trci za premijera: U „igri“ četiri imena iz SNS
07.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Ko vodi u trci za premijera: U „igri“ četiri imena iz SNS
Iako zvanično još nisu počeli pregovori Srpske napredne stranke, koja je osvojila najviše mandata na parlamentranim izborima, sa budućim koalicionim partnerima u novoj vladi, mediji već spekulišu da se već razgovara na relaciji SNS i SPS. Pojavila su se i prva imena onih koji bi mogli da budu na mestu premijera i na nekim ministarskim mestima.
Tako su provladine Novosti objavile da najviše šanse za poziciju premijera ima sadašnji ministar finansija Siniša Mali, a „u igri“ su još tri imena iz SNS Ana Brnabić, Miloš Vučević i Goran Vesić.Prema saznanjima Novosti, najmanje šansi da se nađe u toj ulozi ima dosadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Vesić. Prema pisanju ovog lista, male šanse da vodi novu vladu ima i Ivica Dačić, lider SPS, čiji je izborni slogan bio „Ivica Dačić – premijer Srbije“, a kampanja socijalista se svodila na to da je za Srbiju najbolje da on bude premijer a Aleksandar Vučić, predsednik države.
Kada je reč o sastavu vlade, ako je verovati medijima, okosnicu će činiti SNS i SPS, iako su socijalisti, kao proruska opcija u Srbiji, viđeni i van izvršne vlasti zbog rata u Ukrajini.
O SPS kao koalicionom partneru ne govori jasno ni lider naprednjaka Aleksandar Vučić.
On je u tom kontekstu govovrio o strankama manjina. S druge strane, Dačić izjavljuje da je uvek spreman za saradnju.
„Sto puta sam rekao da je nesporna naša dobra volja da, ukoliko SNS želi da nastavi saradnju, da smo spremni da razgovaramo. Imamo dobru saradnju u poslednjih deset godina, ostvarili smo dobre rezultate a imamo i zajedničke ciljeve“, rekao je lider SPS.Nije poznato ni da li će socijalisti uvećati broj resora, s obzirom na to da su na prethodnim izborima osvojili 100.000 glasova više nego pre dve godine i u Skupštini Srbije će imati 31 poslanika.
SPS u Vladi sada zastupaju Branko Ružić kao ministar prosvete i Novica Tončev kao ministar bez portfelja.
Mediji su pisali i da bi iz Vlade mogao da „lete“ i Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, kao i Nenad Popović, ministra bez portfelja, koji su takođe u javnosti označeni kao obožavaoci Rusije.
Pozicija Dačiča, kao odlazećeg predsednika Skupštine Srbije, vrlo je zanimljivija.
Pa se tako spekuliše da mu je ponuđena pozicija ministra odbrane, ali da on to ne želi zbog „rasula u vojsci i loše situacije u preduzećima namenske industrije”.
Dačić bi, kako se piše Nova, da bude ministar spoljnih poslova, ali prema izvorima ovog lista teško da će mu želja biti ispunjena zbog međunarodnih okolnosti i insistiranje Evropske unije i Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.
Dačić je, komentarišući ove navode rekao da su mu novinari „Nove“ postavili to pitanje i da im je odgovorio da on i Vučić „uopšte nisu razgovarali“.
„Nemoguće je, dakle, da je neko nekom nešto nudio ili da je neko odbijao i tražio nešto drugo, ali – nešto mora da se piše“, prokomentarisao je Dačić.On je rekao da je za njega pitanje na koji način može da pomogne Vučiću u Srbiji, a ne da li će u svojoj političkoj biografiji, dodaje novu zvezdicu.
Možda još zanimljivije od toga šta će biti sa Dačićem je pitanje kakva je politička budućnost Nebojše Stefanovića, odlazećeg ministra odbrane, budući da je već duže vreme pod udarom stranačkih kolega i tabloida koji ga optužuju da je prisluškivao predsendika Srbije.
U vezi njega postoje dve jasne mogućnosti ili će ostati ili neće u vladi, a to, kao i sve drugo, zna samo Vučić.
Piše se da Stefanović ostaje u vladi „jer ima zasluge u osnovanju SNS i jer je čovek Zapada“ tačnije SAD.
Prema medijskim spekulacijam Zapadu su osim njega bliski i premijerka Ana Brnabić, ali i ministarke Zorana Mihajlović i Tatjana Matić, pa ih zato možemo očekivati i u novoj vladi. Tabloidi, s druge strane, takavu podelu uloga ko je kome blizak i čiji je ko čovek vide kao pokušaj da se u novi kabinet u Nemanjinoj 11 na silu uguraju Stefanović i Mihajlović koji su „pod njihovom stalnom paljbom“.Mihajlović je za Insajder televiziju rekla da je jedan od uslova da uopšte razgovara o učešću u narednoj Vladi taj da li postoji spremnost da se menja energetika ili ne. „Ako nismo, onda to nije mesto za mene“, rekla je Mihajlović.
Ona je između ostalog rekla, a zbog toga bila i posebno napadana u tabloidima, i da je važnije od toga kada će biti formirana vlada, kakav je njen cilj, kakvu poruku šalje, kakav će biti ekspoze i program.
„Moj stav je i da ćemo morati da imamo jasniji stav prema ratu u Ukrajini, da budemo racionalni i da gledamo u budućnost, nemamo vremena da gledamo u prošlost, jer se svet menja“, izjavila je Mihajlović.
Ako ne ostane premijerka. Ana Brnabić bi, kako se spekuliše mogla biti nova ministarka spoljnih poslova ili pak predsednica Skupštine Srbije. Neki je vide i u ulozi ambasadorke.
U javnost je isplivala i spekulacija da će aktuelna ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, promeniti resor i otići u resor zaštite životne sredine koji je dosad vodila Irena Vujović.